4. Zabpelyhes fitnesz túrógombóc
Hozzávalók (1 adag)
- 20 dkg túró
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás
- tejföl
- zabpehely
- zsemlemorzsa
Tegyük először a túrót egy tálba, majd adjuk hozzá a tojást, és annyi zabpelyhet, amennyit túrónk képes felvenni. Ezáltal fog masszánk formálhatóvá válni.
Ahogy elértünk a kívánt állagot, reszeljük bele az egy citromunk héját, s kezdjünk el vizet forralni. Amíg nem forr fel vizünk, hagyjuk túrógombóc alapunkat a hűtőben állni.
Pirítsuk meg a zsemlemorzsát, majd ahogy felforrt a víz, formáljunk gombócokat a masszánkból, s főzzük őket addig, amíg azok fel nem jönnek a víz tetejére. Ahogy ez megtörtént tegyük őket át a zsemlemorzsába, forgassuk őket össze, és tejföllel tetejükön már fogyaszthatjuk is őket.
5. Sajtos – spenótos gombóc
Hozzávalók (4 adag)
- 1 csomag spenót
- 6 dkg parmezán
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dj fehér kenyér
- 12 dkg vaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db tojás
- 2 dl tej
- só, bors, szerencsedió ízlés szerint
Engedjük fel a spenótót, majd melegítsük elő a sütőt 100 fokra. Vágjuk le a kenyerünk héját vékonyan, majd a belét késsel hosszában szeleteljük fel vastagon. A nagyjából 1 centiméteres csíkokat ezután kockázzuk fel. Osszuk el azokat egy tepsiben, majd szárítsuk nagyjából 15 percig előmelegített sütőben, s hagyjuk kihűlni – ez nagyjából félórát fog igénybe venni.
Reszeljük finomra a sajtot. Nyomjuk ki alaposan a spenótot, majd aprítsuk fel.
Szórjuk a megközelítőleg 30 dkg kenyérkockát egy tálba, s öntsük le a spenótos tejjel. Keverjük hozzá a tojásokat, majd kézzel gyúrjuk bele a sajtot is. Hagyjuk állni masszánkat 10 percig.
Forraljunk vizet egy nagyobb fazékba, majd a spenótos masszából vizes kézzel formáljunk nagyobb golyókat – sózzuk meg a vizet, s főzzük meg benne gombócainkat. Közepes tűzön ez nagyjából 12 – 15 perc alatt történik meg.
A maradék vajat olvasszuk meg egy serpenyőben. Emeljük ki gombócainkat, majd tegyük őket egy tiszta konyharuhára, míg lecsepegnek. Maradék reszelt sajttal megszórva, az olvasztott vajjal fogyasszuk.
Te szereted a túrógombócot?