Sütés pihentetés nélkül
Az alapvető hibák közé tartozik, hogy ahogyan elkészül tésztánk már azt öntjük is a palacsintasütőbe. Érdemes ugyanakkor félretenni ezt a sietséget, ugyanis amennyiben hagyjuk palacsintamasszánkat állni minimum 20 percig – de egyébként, amennyiben időt szánunk rá, akkor ez az időintervallum legyen inkább 35 – 40 perc, még a keverés után.
Ez miért fontos? Ebben a pihentetésre szánt időben a lisztben található glutén képes lesz fellazulni, illetve a keményítőrészecskék is megduzzadnak. Ezek segíteni fognak majd a pillekönnyű palacsinta elkészítésében.
Nem megfelelő hőmérsékleten való sütés
Egyáltalán nem mindegy milyen hőmérsékleten sütjük ki palacsintáinkat. Amennyiben a láng túl nagy, akkor a palacsinta széle rendkívül könnyen képes lesz majd megégni, a közepe viszont ezzel szemben nyúlós, nyers maradhat.
A másik véglet, ha túlságosan alacsony lángon sütjük ki palacsintánkat, akkor nagyon hamar ki fog hűlni ételünk, még az összes darab kisülése előtt.
Egy londoni szakács azt tanácsolja erre a problémára, hogy soha ne álljunk neki úgy a sütésnek, hogy serpenyőnk hideg. Igyekezzünk közepes lángon, nagyjából 3 perc alatt előmelegíteni serpenyőnket, még mielőtt az első adag nyers tésztát belemernénk.
A palacsinta megfordítása
Több kutatás után a Birminghami Egyetem fizikaoktatója, Dr. Garry Tungate arra jutott, hogy egy átlagos, nagyjából 50 grammos palacsintát egy helyes, ennek megfelelő csuklómozdulattal lehet megfordítani a legjobban. Abban az esetben, ha nem csuklóból döntjük meg a serpenyőt, akkor a palacsinta könnyedén képes lehet belőle kicsúszni.
Ezzel szemben, ha direkt végezzük el palacsintánk megfordítását, akkor a mozdulattól könnyen kialakulhat rajta egy vákuum, ami miatt leragadhat. Érdemes elkerülnöd az egynél több fordítást, ugyanis az túlforgatást eredményezhet, ami szintén rontani fogja a végeredmény minőségét.
Ezzel szemben egy londoni étterem szakácsa azt mondja, hogy addig érdemes várnunk sütés közben, ameddig a készülő palacsinta teteje nem lesz buborékos, s ekkor egy spatula segítségével végezzük el megfordítását, minél gyorsabban, így átsütve mindkét oldalát.
Te szereted a palacsintát?