Biztos mindenkinek megvan az a kép, amikor az unokát a kötényes, lisztes hajú nagymama sütivel kínálgatja. Nos, ahogyan még sokaknak másoknak is, nekem is olyan nagymamám volt, akinél mindig várt valami frissen fészült finomság. Ebben a cikkben elhoztam nektek öt klasszikus sütemény receptjét – épp olyanok, mint gyerekkoromban!
Gumisüti (kakaós-joghurtos-málnás süti)
Hozzávalók
• 3.5dl barackos joghurt
• 7dl tejföl
• 4csom zselatin fix
• 3ek kakaópor
• 2.5dl málnaszörp
• 3csom vaníliás cukor
• 9ek cukor
Elkészítés
A joghurtot kikeverjük a zselatin fixszel, némi cukorral és egy kapcsos tortaforma (20x30cm) aljába öntjük és hűtőszekrénybe tesszük, amíg elkészítjük a következő réteget.
3,5 dl tejfölt kikeverünk 1 zacskó vaníliás cukorral, 4 ek. cukorral, 3 ek. kakaó porral és kb. 0,5 dl vízzel (ne legyen túl sűrű a krém, inkább folyós). Hozzákeverjük a zselatin fixet és óvatosan ráöntjük a hűtőből kivett első rétegre. Visszatesszük a hűtőszekrénybe.
3,5 dl tejfölt kikeverünk 0,5 dl vízzel, egy vaníliás cukorral és 3 ek. cukorral. Hozzákeverjük a zselatin fixet és óvatosan ráöntjük a barna rétegre és újra hűtőszekrénybe tesszük.
A szörpöt kikeverjük 0,5 dl vízzel, hozzákeverjük a zselatin fixet és óvatosan ráöntjük a fehér rétegre. 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd tálalás előtt szeleteljük.
Jó étvágyat!
Klasszikus Isler
Hozzávalók
• 20dkg liszt
• 20dkg darált dió
• 10dkg cukor
• 1csip só
• 2db tojássárgája
A töltelékhez és a bevonáshoz:
• 20dkg étcsokoládé
• 4dkg vaj
• lekvár
Elkészítés
A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük, majd a tojássárgájával és a hideg vajjal összegyúrjuk (úgy, hogy ne legyen ideje elolvadni a vajnak). Ezután legalább 1 órára hűtőbe tesszük állni.
A tésztát lisztes deszkán kinyújtjuk (ne legyen vastagabb 1/2 cm-nél), majd tetszés szerinti méretre szaggatjuk, és 175 fokon 8-10 perc alatt aranysárgára sütjük.
A csokoládét a vajjal gőz felett megolvasztjuk. A kihűlt lapokat lekvárral összeragasztjuk, majd óvatosan bevonjuk a csokoládémázzal.
Kész is!