Retro kókuszkocka
Hozzávalók
A tésztához:
• 8dkg vaj vagy margarin
• 20dkg porcukor
• 2db tojás
• 1ek méz
• 2dl tej
• 1.2dkg sütőpor
• 40dkg liszt
A csokimázhoz:
• 25dkg vaj vagy margarin
• 3ek holland kakaópor
• 1dl tej
A beforgatáshoz:
• 30dkg kókuszreszelék
Elkészítés
A megolvasztott vajat a porcukorral felhabosítjuk, majd egyenként belekeverjük a tojásokat. Ezután hozzáadjuk a mézet és a tejet, végül a sütőporral elkevert lisztet.
A masszát egy sütőpapírral bélelt, kb. 30×27 cm-es, magas falú tepsibe simítjuk, és 180 fokon kb. 25 perc alatt világosra sütjük.
A máz hozzávalóit egy lábasba mérjük és összefőzzük.
Ha kihűlt a tészta, felkockázzuk. Ha langyosra hűlt az öntet, egy villa segítségével belemártjuk a tésztát, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk.
És már ehetjük is!
Házi lekváros linzer
Hozzávalók
• 25dkg margarin
• 1csom sütőpor
• 45dkg liszt
• 15dkg porcukor
• 2csom vaníliás cukor
• sárgabaracklekvár
A tetejére:
• porcukor (szóráshoz)
Elkészítés
A szobahőmérsékletű margarinhoz hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást. Ezekből tésztát gyúrunk, majd hűtőben 20 percig pihentetjük.
A pihentetett tésztát lisztezett deszkán fél centiméter vastagságúra nyújtjuk és szaggatóval kiszaggatjuk. Minden második formának a közepét kilyukasztjuk egy kisebb kiszúróval.
A formákat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és előmelegített sütőben világosbarnára sütjük. A kész süteményeket kihűtjük. Az egyik formát megkenjük sárgabaracklekvárral, majd ráhelyezünk egy másik formát. A lekvárral megtöltött linzereket porcukorral megszórjuk.
Ugye, hogy nem is volt nehéz?
És végezetül jöjjön a személyes kedvencem: a klasszikus puncsszelet
Hozzávalók
A tésztához:
• 25 dkg finomliszt
• 10 dkg margarin
• 7,5 dkg porcukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 db tojássárgája
• 1/2 csomag sütőpor
• 3 ek tej
• csipetnyi só
A töltelékhez:
• 25 dkg babapiskóta
• 20 dkg sárgabaracklekvár
• 2 csomag tortazselé (piros)
• 5 dl víz
• 4 ek cukor
A mázhoz:
• 2 csomag puncs ízű cukormáz
Elkészítés
Először előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és egy nagyobb méretű tepsit kivajazunk és -lisztezünk. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a kétféle cukrot, a sütőport és a sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Ezután hozzáadjuk a tojássárgáját, majd annyi tejet, hogy puha, de mégis gyúrható tésztát kapjunk. Amíg elkészítjük a tölteléket a hűtőbe tesszük.
A babapiskótákat felaprítjuk vagy kisebb darabokra vágjuk. A tortazselét elkészítjük a tasakon leírtak szerint, majd hozzákeverjük a sárgabaracklekvárt és a rumaromát, végül az aprított babapiskótákat, majd félretesszük.
A tésztát elfelezzük, mindkettőt a tepsi méretére nyújtjuk, majd kb. 10 perc alatt, egyenként megsütjük őket.
Ezután az egyik tésztalapot visszatesszük a sütőbe, megkenjük egyenletesen a töltelékkel, majd rátesszük a másik tésztát. Letakarjuk sütőpapírral, majd nehezékként ráteszünk egy tepsit, hogy a teteje egyenletes legyen.
Elkészítjük a cukormázat a tasakon leírtak szerint, egyenletesen elkenjük a süteményen, majd hűtőbe tesszük néhány órára vagy egész éjszakára.
Amikor pedig kiveszed, és beleharapsz, megelevenedik a gyerekkorod!
Neked melyik a kedvenc retro sütid?