Padlizsánkrém
Hozzávalók (4 adag)
- 2 db padlizsán
- 2 gerezd fokhagyma
- 0,5 fej lilahagyma
- 3 evőkanál majonéz
- só, bors ízlés szerint
Süssük meg a padlizsánokat egészben, nagyjából 170°C-on. Amennyiben még különlegesebben finom krémet szeretnénk, szurkáljuk meg őket, s így tegyük őket a sütőbe. Nagyjából egy óra elteltével, ahogy elkészültek, várjuk meg még kihűlnek, majd kaparjuk ki a közepüket, s tegyünk a húsukat turmixgépbe. Zúzzuk össze a fokhagymát, vágjuk fel apró darabokra a lilahagymát, majd adjuk hozzá a padlizsánhoz. Turmixoljuk krémesre. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Amint egészen kihűlt, adjuk hozzá a majonézt is.
Avokádókrém
Hozzávalók (4 adag):
- 1 db érett avokádó
- 1 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál vaj
- só, bors, oregánó, kakukkfű ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma
Vájjuk ki az avokádó belsejét, majd törjük össze villával. Adjuk hozzá a vajat és a tejfölt. Ízlés szerint ízesítsük a fűszerekkel – sóval, borssal, kakukkfűvel, oregánóval. Végül keverjük hozzá az egy darab citromunk kifacsart levét, és a zúzott fokhagymát. Amint krémesre kevertük, rögtön fogyasztható, viszont amennyiben szeretnénk, hogy jobban összeérjenek az ízek, érdemes néhány órára hűtőbe tenni.
Gombakrém
Hozzávalók (4 adag):
- 25 dkg csiperkegomba
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 evőkanál liszt
- 1,5 dl tej
- só, bors (fekete vagy fehér), kakukkfű ízlés szerint
Először mossuk meg jól a gombát, majd aprítsuk őket apróra, a hagymával együtt. Olvasszunk fel nagyjából 5 dkg vajat, majd pirítsuk rajta üvegesre a már felvágott hagymát. Adjuk hozzá a gombát, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük őket meg. Ezután hintsük rá a lisztet, majd engedjük fel a tejjel. Állandó kevergetés mellett várjuk meg még felfő, kicsit besűrűsödik, közben adjuk hozzá a fűszereket. Ezután vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá még melegen a maradék margarint. Keverjük össze, s miután kihűlt, fogyaszthatjuk. Hűtőnkben napokig eláll.