hirdetes

Kiderült a titok: A Gundel palacsinta valódi története

GI

Mindannyian azt gondoltuk, hogy a méltán híres Gundel-palacsinta eredeti receptje a Gundel családhoz kötődik, vagyis, hogy első palacsintát Gundel Károly készítette el. Az édesség egy különleges tésztából készült palacsinta darált dióval, rummal és mazsolával töltve és étcsokoládé öntettel tálalva. Ez a neves Gundel étterem egyik legfőbb specialitása. Nem véletlen tehát, hogy a recept pusztán csak néhány változatát találhatjuk meg, az eredeti ugyanis titkos, kizárólag az étterem ismeri. 

A mennyei Gundel-palacsinta

Ez volt a valódinak hitt történet, mely körbejárta az országot, sőt az egész világot. Mára azonban már kiderült, hogy nevével ellentétben nem is a híres család egy tagjától származik az eredeti recept. 

Mi most utánajártunk ki is alkotta meg valójában ezt a mennyei magyar finomságot! Lássuk tehát a teljes történetet, annak minden részletével!

Magyarország és a Gundel-család kapcsolata

El kell ismerni, hogy a magyar konyhaművészetre igen nagy hatást gyakorolt a Gundel család.  A bajor születésű Johann Gundel a 19. század közepén érkezett hazánkba, ahol is pincérként kezdte meg vendéglátói pályafutását.

hirdetes

Később tehetségének és szorgalmának köszönhetően a patinás József Főherceg Szálloda főszakácsa vált belőle. Itt számos különleges és ízletes fogás került ki a keze alól, többek közt a Mikszáth Kálmán számára készített híres palócleves. 

Gundel János később több neves étterem és szálloda irányítója lett, sőt 1875-ben még az Erzsébet Királyné szálloda tulajdonosává is vált Öt gyermeke született, de csak az egyikük, Gundel Károly vitte tovább a családi hagyományt. 

A híres vendéglős dinasztia legnagyobb büszkesége

Gundel Károly Budapesten született. A kereskedelmi iskola elvégzését követően után 1900-tól Svájc, Németország, Anglia és Franciaország leghíresebb vendéglőiben volt lehetősége kitanulni a mesterséget a szakma legjobbjaitól.  

hirdetes
Nemzetközi körútjáról hazatérve,1910-ben átvette a városligeti Wampetics vendéglőt, mely igen fontos szerepet játszott az életében. Az étterem a Gundel család irányítása alatt hazai és nemzetközi elismertségre is szert tett. 1920–1925 között a Royal Szálló, 1927-től pedig a fővárostól átvett Gellért Szálló éttermeinek bérlője lett. 


 

Forrás: ChefCricket

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kovács Katalin

Kovács Katalin: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. A maga idejében kajakkirálynőnek... Tovább

Fröccs ital

Fröccs: Hungarikum. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Alkoholos ital, mely lassan 200 éve... Tovább

Tovább a lexikonra
Gasztronómia