Mindannyian azt gondoltuk, hogy a méltán híres Gundel-palacsinta eredeti receptje a Gundel családhoz kötődik, vagyis, hogy első palacsintát Gundel Károly készítette el. Az édesség egy különleges tésztából készült palacsinta darált dióval, rummal és mazsolával töltve és étcsokoládé öntettel tálalva. Ez a neves Gundel étterem egyik legfőbb specialitása. Nem véletlen tehát, hogy a recept pusztán csak néhány változatát találhatjuk meg, az eredeti ugyanis titkos, kizárólag az étterem ismeri.
Ez volt a valódinak hitt történet, mely körbejárta az országot, sőt az egész világot. Mára azonban már kiderült, hogy nevével ellentétben nem is a híres család egy tagjától származik az eredeti recept.
Mi most utánajártunk ki is alkotta meg valójában ezt a mennyei magyar finomságot! Lássuk tehát a teljes történetet, annak minden részletével!
Magyarország és a Gundel-család kapcsolata
El kell ismerni, hogy a magyar konyhaművészetre igen nagy hatást gyakorolt a Gundel család. A bajor születésű Johann Gundel a 19. század közepén érkezett hazánkba, ahol is pincérként kezdte meg vendéglátói pályafutását.
Később tehetségének és szorgalmának köszönhetően a patinás József Főherceg Szálloda főszakácsa vált belőle. Itt számos különleges és ízletes fogás került ki a keze alól, többek közt a Mikszáth Kálmán számára készített híres palócleves.
Gundel János később több neves étterem és szálloda irányítója lett, sőt 1875-ben még az Erzsébet Királyné szálloda tulajdonosává is vált Öt gyermeke született, de csak az egyikük, Gundel Károly vitte tovább a családi hagyományt.
A híres vendéglős dinasztia legnagyobb büszkesége
Gundel Károly Budapesten született. A kereskedelmi iskola elvégzését követően után 1900-tól Svájc, Németország, Anglia és Franciaország leghíresebb vendéglőiben volt lehetősége kitanulni a mesterséget a szakma legjobbjaitól.
Forrás: ChefCricket