Az eredeti recept és annak titkos feltalálója
Elérkeztünk a legfontosabb részhez, vagyis, hogy kitől is származók valójában híres finomság. Kevesen tudják, hogy a Gundel-palacsinta receptje eredetileg Márai Sándor feleségéhez, Matzner Ilonához, ismertebb nevén Lolához fűződik.
Egy Márai-darab premierjét követően a Gundelben rendeztek egy bankettet, ahol is Lola egy régi családi recept reformjaként megálmodta saját desszertjét. Ez volt az a bizonyos dióval, mazsolával és cukrozott narancshéjjal töltött csokoládé öntetes palacsinta. Gundel Károlyt olyannyira elbűvölte ez az ízvilág, hogy Márai-palacsinta néven rögtön felvetette az étterem állandó étlapjára.
A név változott, de az ízek maradtak
A Márai család 1948-ban döntő lépésre szánta el magát: augusztus 31-én elhagyták Magyarországot. Az emigrációt követően, 1949-ben államosították a Gundel éttermet, ebből kifolyólag a Márai név már étlapon sem szerepelhetett többé. Az akkora nagy népszerűségnek örvendő édességet Gundel-palacsinta névre kellett átkeresztelni.
Forrás: ChefCricket