hirdetes

Jellegzetes magyar édesség – hogyan készül a legfinomabb somlói galuska?

TK, ZH
Somlói galuska

Két piskótát fogunk sütni – az egyik sima lesz, a másik kakaós. Ehhez sóval a tojások fehérjét kemény habbá dolgozzuk. A tojássárgákat géppel habosra keverjük a megfelelő mennyiségű cukorral, majd hozzáadjuk a lisztet is. Felezzük meg a kapott masszát, majd az egyik feléhez adjuk hozzá a kakaóport. A tojásfehérje habot elfelezve, egyik, illetve a másik tálba óvatosan beleforgatjuk.


Két tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a piskótatésztákat vékonyan elosztjuk nagyjából egyforma mértékben a két tepsiben.


180 fokra előmelegítjük a sütőt, majd nagyjából 10 – 15 perc alatt megsütjük egymás után a piskótákat. Érdemes tűpróbát végeznünk ebben a negyedórában.

hirdetes


A cukorszirup elkészítéséhez a vizet és a cukrot feltesszük egy lábasban a tűzre, majd addig melegítjük, még sziruppá nem alakul. Áztassuk rumba a mazsolát.


Készítsük el a vaníliakrémet. A vanília kikapart magjait adjuk hozzá a tejhez, a felvert tojássárgával, majd az étkezési keményítővel krém állagúra dolgozzuk.


Várjuk meg még piskótánk kihűl, felezzük meg, majd kezdjük meg a rétegezést. Sima piskóta lesz az alap, arra öntsünk egy kis cukorszirupot, kenjünk meg vaníliakrémmel, szórjuk meg a lecsepegtetett mazsolával, s hintsük meg dióval. Erre jöhet majd a kakaós piskóta, a sorrendet ismételjük meg, majd még egy sima piskóta, majd arra még egy töltés, és egy csokis piskótával zárjuk az egészet. 

hirdetes


Csomagoljuk fóliába, majd legalább 4 – 5 órára helyezzük hűtőbe, de még jobb, ha egy egész éjszakát pihenhet. 


A csokiöntethez olvasszuk meg gőz fölött a cukrot és a vajat, majd onnan levéve keverjük hozzá a kakaóport, utána a hideg tejet is dolgozzuk hozzá.


A réteges már majdnem kész süteményből egy pohárral szaggassunk tornyokat, majd locsoljuk meg csokoládéval. Tálaljuk tejszínhabbal.

Amennyiben érdekel a somlói galuska története és egy hasonló receptje, itt ezt is megtekintheted.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gulyásleves

Gulyásleves: A gulyás az egyik leghíresebb magyar ételnek számít, melyet külföldön teljesen... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek Gasztronómia Magyar