Nincs is tökéletesebb nyári desszert, mint egy sütés nélküli amerikai sajttorta, hiszen nemcsak nem kell a meleg sütő mellett állni, hanem nagyon könnyed is, felfrissülést hozhat egy meleg napon, ráadásul nagyon gyorsan el is készül, valamint kedvedre variálhatod ízlésednek megfelelően. Mutatjuk is a legjobb sütés nélküli amerikai sajttorta receptjét.
Az amerikai sajttorta mégsem olyan amerikai?
Mielőtt belefognánk a sajttorta elkészítésébe, kicsit utánajártunk az eredetének. Bár sokan New York-ból eredeztetik a sajttorta receptjét, valójában az első feljegyzések a sajttorta őséről nemhogy nem New Yorkból, de még csak nem is Amerikából származnak. Engem is meglepetésként ért, de történészek szerint már az ókori görögök is ismerték a sajttortát, sőt az első olimpián is ezt a süteményt kapták a sportolók, úgy gondolták ugyanis, hogy az nagyon jó energiaforrás számukra. Ezt az akkor még igen kezdetleges receptet tovább fejlesztették Európában, de igazán híresé csak az 1800-as évek Amerikájában vált, amikor is egy ottani farmer először készítette el a modernkori recept egyik legfontosabb alapanyagát, a krémsajtot. Philadelphia márkanév alatt lett népszerű az általa kifejlesztett sajt, ami a mai napig a sajttorták alfája és omegája.
Mára igazi kultusza van Amerikában a sajttortának, szinte nincs egy olyan amerikai film, amibe ne ennének ebből a finomságból. A sajttorta igazi forradalma a 20. században jött el, azóta pedig számtalan különböző recept látott napvilágot. Valaki a csokisra esküszik, máshol a mogyoróvajas a kedvenc, megint máshol az epres, vagy az áfonyás a befutó, vagy esetleg valami más gyümölccsel bolondítják meg. Folyamatosan megy a vita akörül is, hogy kell-e sütni, vagy nem kell-e sütni a sajtorrtát, amit mi nem szeretnénk eldönteni, de a nyári nagy melegben azt ajánljuk, hogy inkább ne kapcsold be ezért a sütőt, és inkább készítsd el ezt az isteni sütés nélküli fehér csokis áfonyás sajttortát, aminek a receptjét már mutatjuk is a következő oldalon!