Annak ellenére, hogy terjednek ilyen-olyan szóbeszédek, arról, hogy a tojás nem egészséges, nagyon is az! "Ne egyél minden nap tojást. Ez növeli a koleszterinszintedet!" Biztos te is hallottad már ezt. De vajon tényleg le kellene mondanod a reggeli omlettedről, vagy rántottádról? Valójában a napi két vagy három tojás elfogyasztása csodákat tehet az egészségeddel, már mutatjuk is, hogy hogyan. Azaz jöjjön 7ok, amiért mindennap érdemes lenne megenned 2 tojást!
1. A tojás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
A tojás bár 400 mg koleszterint tartalmaz – ez meglehetősen nagy mennyiség. A magas koleszterinszint pedig nagymértékben növeli a szívroham és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A közvélekedéssel ellentétben a tojás azonban nem növeli a koleszterinszintet. A szervezet ugyanis lelassítja saját koleszterintermelését, ha nagy mennyiségű koleszterint fogyasztanak. Fontos tudni azt is, hogy az erekben lerakódott koleszterin csak egyharmada származik az elfogyasztott ételektől. Nagy részét tulajdonképpen maga a test állítja elő. Ezt egy tanulmány bizonyítja, melyben 152 túlsúlyos egyént három csoportra osztottak. Az első csoportba tartozók mindent elfogyaszthattak reggelire, a második csoportba tartozó alanyoknak két tojást tálaltak, a harmadik csoportba tartozó alanyok pedig minden reggel bagelt ettek. Az eredmények meghökkentették a tudósokat: amellett, hogy 65% -kal több súlyt és 35% -kal több hasi zsírt vesztettek, mint más csoportba tartozók, a tojásevők nem láttak változást koleszterinszintjükön. Ráadásul a tojásokban található magas omega-3 zsírsavak száma szintén csökkenti a vér trigliceridszintjét. A magasabb triglicerid értékek pedig növelik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
2. A tojás csökkenti a folsavhiány okozta születési rendellenességek kockázatát
Egy tojás 0,7 mikrogramm B9-vitamint, más néven folsavat tartalmaz. A folsav hiánya terhesség alatt súlyos károsodást okozhat a születendő gyermek központi idegrendszerében. A legrosszabb esetben a gerincvelő és az agy deformálódott. A tojás fogyasztása jó módszer a folsavszint fenntartására, ennek a kockázatnak a csökkentésére.
3. A tojás lassítja az öregedési folyamatot
Egy berlini orvosi központban végzett tanulmány kimutatta, hogy a tojások fogyasztása lelassíthatja az öregedési folyamatot és megelőzheti a bőrrákot. A tojásokban nagy mennyiségben megtalálható sárga szerves pigmentek gazdagok karotinoidokban (antioxidánsokban), amelyek lassíthatják az öregedési folyamatokat. Jó tudni, hogy alapvetően a test maga nem képes karotinoidokat előállítani, ezért ezeket az ételünkből kell beszereznünk. Ennek nagyon fontos szerepük van a szabad gyökök elfogásában és ártalmatlanná tételében.