A 6 legfinomabb muffin receptje

Puskás Rékka

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Azok közé tartozom, akik szeretnek nem csak nassolni, hanem sütni is. Muffint sütni ráadásul az egyik legkönnyebb, tálalni is egyszerű, mégis nagyon guszta. Ezeknél a muffinoknál néha úgy tűnhet, hogy nagyon sok hozzávalóból állnak, és macerás elkészíteni, de a legtöbb esetben ez csak a látszat. Elkészíteni pedig egyiket sem lehetetlen, és megérik a fáradságot! Mindegyik más-más ízvilágot használ fel, úgyhogy biztosan mindenki talál neki valót, ráadásul mindegyiket ki is próbáltam, úgyhogy elsőkézből van az információm: mind nagyon finom!

1. Almás-diós muffin

Hozzávalók:

•    10 dkg dió    

•    10 dkg vaj

•    5 dkg cukor

•    10 dkg barna cukor

•    20 dkg finomliszt

•    2 kávéskanál sütőpor

•    ½ kávéskanál szódabikarbóna

•    1 kávéskanál őrölt fahéj

•    1 citrom

•    25 dkg alma

•    1,5 dl tej

•    10 dkg natúr joghurt

•    1 tojás

A sütőt 200°C-ra előmelegítjük (gázsütőn 6-os fokozat), a muffinsütőt pedig kibéleljük papírkaszlikkal. Egy száraz serpenyőben kevergetve megpirítjuk a diót. Amíg kihűl, megolvasztjuk a vajat, amíg nem folyik. Ezután a diót egy evőkanál cukorral (mindegy, hogy melyikkel), nem túl finomra daráljuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, az őrült fahéjjal és a dió-őrleménnyel, aztán hozzáreszeljük a citrom héját. Az almákat nagylyukú reszelőn lereszeljük, és kevés citromlével meghintjük. Ezután a tejet, a joghurtot, a maradék cukrokat, a tojást és a folyékony vajat kézi habverővel egy kancsóban összekeverjük. Ezt követően összeállítjuk a tésztát: a lisztes keverékhez hozzádolgozzuk a „nedves” hozzávalókat, majd az almareszeléket is elkeverjük benne fakanállal. A kész tésztát elosztjuk a muffinsütő mélyedéseiben és 20-25 perc alatt készre sütjük őket.

hirdetes

Jó étvágyat!

2.  Fahéjas muffin

Hozzávalók:

A tésztához:

•    12,5 dkg vaj

•    20 dkg finomliszt

•    10 dkg zabpehely

•    2 csapott evőkanál étkezési keményítő

•    1 evőkanálsütőpor

hirdetes

•    2 kávéskanál őrölt fahéj

•    1 csipet só

•    15 dkg cukor

•    2 tojás

•    2 dl tej

A tetejére:

•    2,5 dkg dió

•    2,5dkg zabpehely

•    2,5 dkg finomliszt

•    2 evőkanál barna cukor

•    2,5 dkg puha vaj

A kenéshez:

•    1 evőkanál tej

•    1 evőkanál olaj

A mázhoz:

•    2 evőkanál forró víz

•    1 teáskanál őrölt fahéj

•    20 dkg porcukor

A sütőt 175°C-ra előmelegítjük (gázsütőn 4-es fokozat), a muffinsütőt pedig kibéleljük a papírkapszlikkal. A muffin tetejére szánt diót durván megőröljük, a 2,5 dkg zabpelyhet hasonlóan, majd a diót, zabpelyhet, a lisztet és a barna cukrot a puha vajjal összekeverjük, összegyúrjuk, majd szétmorzsoljuk, aztán félretesszük. A tésztához megolvasztjuk a vajat és kihűtjük. A lisztet összekeverjük a zabpehellyel, az étkezési keményítővel, a sütőporral, az őrült fahéjjal, a sóval és a cukorral. Egy másik edényben kézi habverővel összekeverjük a tojásokat, a tejet és a kihűlt olvasztott vajat, majd ezt a keveréket hozzádolgozzuk fakanállal a lisztes keverékhez. A tésztát egyenlően elosztjuk a muffinsütőben, mindegyiket megkenjük a tej-olaj villával összehabart keverékével, utána pedig elosztjuk rajtuk a diós-zabpelyhes morzsát, amit kicsit bele is kell nyomkodni a masszába, hogy jól beleragadjon, majd mehetnek a sütőbe, 20-25 perc alatt készre sülnek. Amíg a sütőben vannak, elkészítjük a fahéjas mázat; a forró vizet, a fahéjat és a porcukrot ehhez simára keverjük. A megsült muffinok tetejére ebből csurgatunk, de tálalás előtt még meg kell várni, hogy rádermedjen a sütikre.

Jó étvágyat!

Még nincs vége, a következő oldalon további muffin-receptek várnak, a cikk végén pedig arról szavazhatsz, neked melyik recept tetszik leginkább!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Alkotás Érdekességek Gasztronómia Magyar Magyarország

Szótár

Istállós-kő

Istállós-kő: Az Istállós-kő egy hegy, a Bükk-vidék második legmagasabb pontja. 958,1... Tovább

Fertő-táj

Fertő-táj: Magyarország és Ausztria Természeti illetve kulturális kategóriában kapta meg az... Tovább

Tovább a lexikonra