5. Mogyorókrémmel töltött muffin
Hozzávalók:
A tésztához:
• 5 dkg mogyoró
• 10 dkg finomliszt
• 1 kávéskanál sütőpor
• 1 csipet só
• 15 dkg puha vaj
• 15 dkg cukor
• 3 tojás
• 1 narancs
A töltelékhez:
• 5 dkg mogyoró
• 20 dkg Nutella
• 5 dkg puha vaj
A sütőt 175°C-ra (gázsütőn 4-es fokozat) melegítjük elő, a muffinsütő mélyedéseibe pedig papírkapszlikat helyezünk. Az összes mogyorót (tésztához-krémhez egyaránt, ami kell) teflonserpenyőben illatosra pirítjuk, majd ledaráljuk, és fele-fele arányban kettéosztjuk. A tésztához az egyik kupac mogyorót, a lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük. A puha vajat és a cukrot robotgéppel habosra keverjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat és hozzáreszeljük a narancs héját. Lassú robotgéppel a vajas masszába keverjük 2-3 részletben a mogyorós lisztet, aztán a megreszelt narancs levéből is 3 evőkanálnyit. A töltelékhez a másik kupac mogyorót összedolgozzuk a Nutellával és a puha vajjal. A tészta felét elosztjuk a muffinsütőben, utána mindegyik közepére kanalazunk a töltelékből, végül a maradék tésztával befedjük a kupacokat, majd 25 perc alatt megsütjük őket.
Jó étvágyat!
6. Sacher muffin
Hozzávalók:
A tésztához:
• 10 dkg tejcsokoládé
• 15 dkg vaj
• 2 tojás
• 15 dkg cukor
• 10 dkg baracklekvár
• 15 dkg finomliszt
• 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor
• ½ kávéskanál sütőpor
• 1 csipet só
A csokimázhoz:
• 20 dkg étcsokoládé
• 5 dkg vaj
A kenéshez:
• 3 evőkanál baracklekvár
A sütőt előmelegítjük 175°C-ra (gázsütőn 4-es fokozat), és kibéleljük papírkapszlikkal a muffinsütő mélyedéseit. A tésztához a csokit a vajjal együtt gőz fölött megolvasztjuk, majd kihűtjük. A tojásokat és a cukrot robotgéppel habosra keverjük, majd fakanállal hozzádolgozzuk a kihűlt vajas csokit és a baracklekvárt. A liszthez hozzászitáljuk a kakaóport, belevegyítjük a sütőport és a sót, majd ezt hozzákeverjük fakanállal a meglévő masszához. Ezután a tésztát elosztjuk a muffinsütőben, majd 25 perc alatt készre sütjük őket. Amíg sülnek, a csokimázhoz gőz fölött összeolvasztjuk az étcsokit a vajjal, amikor pedig kihűlt, a hűtőbe tesszük, hogy besűrűsödjön. A kész muffinok tetejét megkenjük baracklekvárral, majd rájuk simítjuk a csokimázat, aztán hűtőbe tesszük, hogy a máz megdermedjen.
Jó átvágyat!
Neked melyik muffin tetszik leginkább?