3. Marcipános muffin
Hozzávalók:
A tésztához:
• 15 dkg fehér marcipánmassza
• 10 dkg puha vaj
• 10 dkg cukor
• 1 kávéskanál színtelen keserűmandulaaroma
• 2 tojás
• 1 citrom
• 15 dkg finomliszt
• 1 kávéskanál sütőpor
• 1 csipet só
• ½ dl tej
A mázhoz:
• 10 dkg fehér csoki
• 10 dkg vaj
• 3 evőkanál tejszín
A díszítéshez:
• 3 dkg vékonyra szeletelt, pirított mandula
• 6 szem koktélcseresznye, félbevágva
Előmelegítjük a sütőt 175°C-ra (gázsütőn 4-es fokozat), a muffinsütőt kibéleljük a papírkapszlikkal, a marcipánt pedig 5 percre betesszük a mélyhűtőbe dermedni. A tésztához robotgéppel habosra keverjük a puha vajat, a cukrot és a mandulaaromát, majd egyenként hozzádolgozzuk a tojásokat és nagylyukú reszelőn belereszeljük a dermesztett marcipánt, egy kisebb lyukú reszelőn pedig a citrom héját. Összekeverjük a lisztet, a sütőport és a sót, majd lassú fokozatba kapcsolt robotgéppel ezt 2-3 részletbe beledolgozzuk a marcipános masszába, végül hozzáadjuk a tejet is. A kész tésztát elosztjuk a muffinsütő mélyedéseiben, majd 25 perc alatt készre sütjük őket. Amíg sülnek, megcsináljuk a mázat; a fehér csokit gőz fölött összeolvasztjuk a vajjal és a tejszínnel. A kész keveréket levesszük a tűzről és egy-két perc kevergetéssel kihűtjük, majd 10-15 perc alatt sűrűre dermesztjük a mélyhűtőben. Amikor a kész muffinok kihűltek, a tetejüket levágjuk, hogy egyenletesek legyenek, majd rákanalazzuk a korábban robotgéppel újra átkevert mázat. Végül pirított mandulával és cseresznyével díszítjük.
Jó étvágyat!
4. Karamellás muffin
Hozzávalók:
A tésztához:
• 10 dkg puha vaj
• 10 dkg barna cukor
• 1 vaníliarúd
• 2 tojás
• 10 dkg finomliszt
• 1 kávéskanál sütőpor
• 1 csipet só
• 3 evőkanál tej
A krémhez:
• 15 dkg barna cukor
• 2,5 dl tejszín
• 10 dkg puha vaj
A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra (gázsütőn 4-es fokozat), a muffinsütő mélyedéseit pedig kibéleljük papírkapszlikkal. A tésztához robotgéppel pár perc alatt összedolgozzuk a puha vajat, a barna cukrot és a vaníliarúd kikapargatott belsejét, majd ehhez egyenként a tojásokat is. Ezután összekeverjük a lisztet a sütőporral és a sóval, és a lassú fokozatba kapcsolt robotgéppel hozzádolgozzuk a barna cukros vajhoz, végül egy kicsit a tejjel hígítjuk és mehetnek is a muffinsütőbe, hogy 15 perc alatt elkészüljenek. Amíg a muffinok sülnek, elkészítjük a krémet. Ehhez a barna cukrot és a tejszínt keverés mellett mérsékelt tűzön összefőzzük, lehetőleg egy magas teflonserpenyőben. Amikor a cukor felolvadt, további 8-10 percig takarékon forraljuk tovább vigyázva, nehogy kifusson. Ha készen van, átöntjük egy tálba és kisebb adagokban hozzádolgozzuk robotgéppel a vajat. A kész muffinok tetejét levágjuk, hogy sima legyen, majd ebből a krémből csillagcsöves habzsákból elkészítjük a díszítést.