Azok közé tartozom, akik szeretnek nem csak nassolni, hanem sütni is. Muffint sütni ráadásul az egyik legkönnyebb, tálalni is egyszerű, mégis nagyon guszta. Ezeknél a muffinoknál néha úgy tűnhet, hogy nagyon sok hozzávalóból állnak, és macerás elkészíteni, de a legtöbb esetben ez csak a látszat. Elkészíteni pedig egyiket sem lehetetlen, és megérik a fáradságot! Mindegyik más-más ízvilágot használ fel, úgyhogy biztosan mindenki talál neki valót, ráadásul mindegyiket ki is próbáltam, úgyhogy elsőkézből van az információm: mind nagyon finom!
1. Almás-diós muffin
Hozzávalók:
• 10 dkg dió
• 10 dkg vaj
• 5 dkg cukor
• 10 dkg barna cukor
• 20 dkg finomliszt
• 2 kávéskanál sütőpor
• ½ kávéskanál szódabikarbóna
• 1 kávéskanál őrölt fahéj
• 1 citrom
• 25 dkg alma
• 1,5 dl tej
• 10 dkg natúr joghurt
• 1 tojás
A sütőt 200°C-ra előmelegítjük (gázsütőn 6-os fokozat), a muffinsütőt pedig kibéleljük papírkaszlikkal. Egy száraz serpenyőben kevergetve megpirítjuk a diót. Amíg kihűl, megolvasztjuk a vajat, amíg nem folyik. Ezután a diót egy evőkanál cukorral (mindegy, hogy melyikkel), nem túl finomra daráljuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, az őrült fahéjjal és a dió-őrleménnyel, aztán hozzáreszeljük a citrom héját. Az almákat nagylyukú reszelőn lereszeljük, és kevés citromlével meghintjük. Ezután a tejet, a joghurtot, a maradék cukrokat, a tojást és a folyékony vajat kézi habverővel egy kancsóban összekeverjük. Ezt követően összeállítjuk a tésztát: a lisztes keverékhez hozzádolgozzuk a „nedves” hozzávalókat, majd az almareszeléket is elkeverjük benne fakanállal. A kész tésztát elosztjuk a muffinsütő mélyedéseiben és 20-25 perc alatt készre sütjük őket.
Jó étvágyat!
2. Fahéjas muffin
Hozzávalók:
A tésztához:
• 12,5 dkg vaj
• 20 dkg finomliszt
• 10 dkg zabpehely
• 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
• 1 evőkanálsütőpor
• 2 kávéskanál őrölt fahéj
• 1 csipet só
• 15 dkg cukor
• 2 tojás
• 2 dl tej
A tetejére:
• 2,5 dkg dió
• 2,5dkg zabpehely
• 2,5 dkg finomliszt
• 2 evőkanál barna cukor
• 2,5 dkg puha vaj
A kenéshez:
• 1 evőkanál tej
• 1 evőkanál olaj
A mázhoz:
• 2 evőkanál forró víz
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 20 dkg porcukor
A sütőt 175°C-ra előmelegítjük (gázsütőn 4-es fokozat), a muffinsütőt pedig kibéleljük a papírkapszlikkal. A muffin tetejére szánt diót durván megőröljük, a 2,5 dkg zabpelyhet hasonlóan, majd a diót, zabpelyhet, a lisztet és a barna cukrot a puha vajjal összekeverjük, összegyúrjuk, majd szétmorzsoljuk, aztán félretesszük. A tésztához megolvasztjuk a vajat és kihűtjük. A lisztet összekeverjük a zabpehellyel, az étkezési keményítővel, a sütőporral, az őrült fahéjjal, a sóval és a cukorral. Egy másik edényben kézi habverővel összekeverjük a tojásokat, a tejet és a kihűlt olvasztott vajat, majd ezt a keveréket hozzádolgozzuk fakanállal a lisztes keverékhez. A tésztát egyenlően elosztjuk a muffinsütőben, mindegyiket megkenjük a tej-olaj villával összehabart keverékével, utána pedig elosztjuk rajtuk a diós-zabpelyhes morzsát, amit kicsit bele is kell nyomkodni a masszába, hogy jól beleragadjon, majd mehetnek a sütőbe, 20-25 perc alatt készre sülnek. Amíg a sütőben vannak, elkészítjük a fahéjas mázat; a forró vizet, a fahéjat és a porcukrot ehhez simára keverjük. A megsült muffinok tetejére ebből csurgatunk, de tálalás előtt még meg kell várni, hogy rádermedjen a sütikre.