Ahogy a környező európai országoknak, úgy Magyarországnak is megvannak a finomabbnál finomabb desszertjei. Legyen szó tortákról, süteményekről vagy akár tésztákról, hazánkat minden édesszájú turista elégedetten hagyja el. Lássuk, hogy melyek azok, amiket mindenkinek meg kell kóstolnia egyszer élete során!
Magyar desszertek - Esterházy-torta
Ezt a tortát a XIX. században készítették el először, nevét pedig Esterházy Pál Antalról kapta. A torta receptje eredetileg mandulákat írt elő, habár manapság ezeket inkább dióval helyettesítik. Ez a finomság nem csak Magyarországon, hanem Ausztriában is népszerű, és könnyedén felismerhető krémes rétegeiről.
Magyar desszertek - Somlói galuska
A megtévesztő nevű somlói galuska valójában nem Somlóból származik, hanem Szőcs József Béla készítette el, a Gundel étterem cukrászmestereként, miután évekig tanult a Gerbeaud-ban. A desszertet először az 1958-as brüsszeli világkiállításon mutatták be. Szőcs valójában a Somlyó-hegyről nevezte el alkotását, de a világkiállításon valaki véletlenül lehagyta az y-t a nevéből így a világ „somlóiként” ismerhette meg „somlyói” helyett. Mint sok más édesség úgy a somlói receptjei is sokat változott az évtizedek során, azonban az alaprecept szerint három különféle galuskát kell elkészíteni hozzá, egy simát, egy csokisat és egy diósat. Mindezt tejszínhabbal, csokoládés öntettel és más édességekkel szokás tálalni.
Magyar desszertek - Dobostorta
A dobos tortát valószínűleg senkinek nem kell külön bemutatni. A híres magyar desszertet Dobos C. József cukrászmester alkotta meg, még 1884-ben, és mutatta be az akkor megrendezett Budapesti Országos Általános Kiállításon. Az újdonságot még maga Erzsébet királyné és I. Ferenc József is megkóstolták. Dobos úgy állította össze a torta receptjét, hogy korszerűbb hűtési módszerek nélkül is sokáig megőrizze minőségét és fogyaszthatóságát. Ennek érdekében a desszert tetejére egy réteg kemény karamell került, oldalait pedig mogyoródarabok fedik, amelyeknek köszönhetően a tészta lassabban szárad ki.
Magyar desszertek - Rákóczi túrós
A rákóczi túrós szintén alkotójáról, Rákóczi József magyar szakácsról és cukrászról kapta a nevét (nem pedig Rákóczi Ferencről). Már az 1930-as években létezett a receptje, de egészen 1937-ig nem hozták nyilvánosságra azt. A desszert alját egy nagyon vékony piskótaréteg adja, amire egy vastag réteg édes túró, arra pedig némi hab kerül, rácsos mintában. Ezt aztán megsütik, a rácsok közé pedig lekvár kerül, általában valamilyen barackból.
Magyar desszertek - Flódni
A flódni egy magyar-zsidó eredetű desszert, ami változatos hozzávalókból készül, és egyben a legrégebb óta létező édesség is az itt felsoroltak közül. Valójában senki sem tudja, hogy ki állt elő a receptjével, vagy készítette el először, így a legtöbben csak egy hazai desszertnek tartják, ami valahogy népszerűvé vált az idők során. A flódnit több süteményréteg alkotja, amelyekbe dió- és almadarabok, illetve mák is kerül. Végül mézzel és borral sütik ki, ami igazán egyedi ízt kölcsönöz neki. Ezzel még mindig nincs vége, a következő oldalon folytatom!