Kevés olyan jellegzetesen magyar ételt lehetne felsorolni, amelyek elengedhetetlen hozzávalói között nem szerepel a paprika. A paprika nem egyszerű fűszer a magyar konyhában, hanem egy pótolhatatlan lételem, ami nélkül legtöbb ételünket el sem tudnánk képzelni. Legyen szó csípős, édeskés, vagy ízfokozó célzatról, a hazánkban termesztett paprikának párja nincs, és ezekkel készülnek az igazán jó magyar fogások. Lássuk, hogy melyek ezek!
Paprikás ételek - Gulyásleves
A gulyásleves Magyarország talán legikonikusabb étele, aminek receptje évszázadok óta létezik és fejlődik. Az eredeti összetevők között valójában nem is szerepelt a paprika, de ha valami, akkor az teszi igazán különlegessé ezt a burgonyás, marhahúsos, hagymás levescsodát.
Paprikás ételek - Abált szalonna
Az abált vagy paprikás szalonna elkészítése végtelenül egyszerű, hiszen a főzött szalonnán kívül lényegében főleg csak egy vastag réteg pirospaprikára van szükség hozzá. Egy szelet friss kenyérrel és egy kis lilahagymával fantasztikus ízvilágot alkot!
Paprikás ételek - Paprikás
Ennél beszédesebb nevű paprikás magyar fogást keresve sem találna az ember. Ennek az ételnek számos különféle változata létezik, alapját pedig általában egyfajta pörkölt adja, amihez paprikás szósz készül. Ott van például a csirkepaprikás, a harcsapaprikás és a gombapaprikás is, hogy a húsoktól tartózkodók se maradjanak ki a jóból. A paprikás körete általában valamilyen tészta (az esetek többségében galuska).
Paprikás ételek - Töltött káposzta
A töltött káposzta nem csak az ember hasát, hanem a szívét is megmelengeti, és sok magyarban a gyerekkor ízeit idézi fel. Ez az egyszerű, de ízletes étel egy rizsből, darált húsból és paprikából összegyúrt töltelékkel készül, és, akárcsak sok másik receptnek ezen a listán, számtalan változata létezik. A legtöbb családnak megvan a maga titkos formulája, amelyet generációk óta őriznek, és mindenki tudja, hogy az ő nagymamája csinálja a legfinomabbat.
Paprikás ételek - Lecsó
Paprika, paradicsom és fűszerek – ezek alkotják a lecsó alapjait, azonban ez a magyar étel többféle paprikából is elkészíthető. A legnépszerűbb hozzávaló a magyar fehér paprika, amely augusztus és október között érik be, így sok helyen már a nyár végén friss paprikából készül a lecsó. Mint a legtöbb magyar étel, a lecsó is bográcsból az igazi. Vannak, akik főételként helyezik az asztalukra, míg mások köretként tekintenek rá kedvenc húsételük mellé. Ezzel még nincs vége, a következő oldalon folytatom!
Anna Armbrust képe a Pixabay -en.