hirdetes

Őrizd meg egészséged ezzel a csodálatos gyümölccsel!

Puskás Rékka
Ismerd meg az avokádót!

Sós-karamellás csokoládé torta

Hozzávalók

Torta alap

  • 30 g kesudió
  • 80 g fehérjepor (vaníliás vagy csokis)
  • 80 g kókuszliszt
  • 30 g cukrozatlan kakaópor
  • 50 g erythritol
  • 110 g avokádó
  • 0.3 teáskanál só
  • 1 db vanília
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál víz

Karamell réteg

  • 300 g erythritol
  • 4 ek méz
  • 1 ek konjac liszt
  • 0.3 kávéskanál só
  •  

Csoki bevonat

  • 120 g cukormentes csokoládé
  • 150 ml főzőtejszín

Elkészítés

Torta alap

Mérjük ki a hozzávalókat, az avokádót pedig pürésítsük kézi mixerrel, mert ezt fogjuk a vaj helyett használni.

Keverjük össze egy nagyobb tálban a száraz összetevőket, majd adjuk hozzá a lepürésített avokádót, és üssük bele a tojást.

Végül kaparjuk bele a vaníliát, és villával vagy kézzel jól gyúrjuk össze, hogy egynemű masszát kapjunk.

Ezután tegyük be a hűtőbe 10-15 percre pihenni a tésztát.

hirdetes

Karamell réteg

Amíg a tészta a hűtőben pihen, csináljuk meg a karamellszószt. Ehhez öntsünk egy edénybe az eritritet, adjuk hozzá a mézet, és kezdjük el melegíteni közepes lángon. Mivel az eritrit nem cukor, ezért nem karamellizálódna a méz nélkül. Kevergessük folyamatosan, hogy le ne égjen.

hirdetes

Amikor már barnás színe van a folyadéknak, vegyük le a tűzről, és lassan öntsük hozzá a tejszínt, de óvatosan csak, mert ha hirtelen öntjük bele az egészet, kifut. Alacsony fokozaton még egy picit forraljuk, majd vegyük le a tűzről.

A konjaklisztet folyamatos kevergetés közben engedjük fel kevés vízzel, hogy kicsit sűrűbb, de még folyékony oldatot kapjunk, majd ehhez kanalazzunk apránként a forró szirupból körülbelül 2 dl-t, folyamatos kevergetés közben. Ez azért kell, hogy ne csomósodjon össze a konjakliszt. Eztán lassan öntsük a lábosban lévő sziruphoz a konjaklisztes folyadékot, de közben ezt is folyton kevergessük. Ha szép homogén szirupot kapunk, rakjuk félre hűlni egy negyed órára. Ha véletlen csomós lett, nyugodtan turmixoljuk össze kézi mixerrel.

Vegyük ki a hűtőből a tésztát, és nyomkodjuk a sütőpapírral bélelt tortaformába úgy, hogy legyen egy kis pereme is. Eztán szurkáljuk meg villával, majd vágjunk a sütőpapírból egy akkora darabot, amekkora a torta alapja, és szórjunk rá lencsét, hogy az súlyként lenyomja a tésztát. Ez azért szükséges, hogy a tészta ne púposodjon fel sütés közben.

Rakjuk a sütőbe 10-15 percre 180 fokon. Majd szórjuk ki belőle a lencsét, és rakjuk vissza a sütőbe a tésztát még 10-15 percre. Ha megsült a tészta, vegyük ki, és kicsit rakjuk félre kihűlni.

Ha kihűlt, öntsük rá a már szintén kihűlt karamellszószt, és rakjuk be a hűtőbe pár órára, vagy egy éjszakára, hogy kellőképp megkössön a szósz, és másnap rá tudjuk önteni a csokoládé bevonatot.

Csoki bevonat

A tejszínt melegítsük fel közepes lángon, majd kockákra törve rakjuk bele a csokoládét. Folyamatos kevergetés közben olvasszuk fel teljesen a csokimázat, majd óvatosan öntsük a tortára.

Ezután pihentessük ismét a hűtőben, míg a csokoládé is megköt a torta tetején.

Sütés hőfoka: 180 °C

Sütés ideje: 30 perc

Te szereted az avokádót?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Egerszalók sódombjai

Egerszalók sódombjai: Egerszalók, de nyugodtan mondhatjuk, hogy egész Magyarország egyik... Tovább

Mecsek

A Mecsek Magyarország egyik legjelentősebb hegye, a Dunántúli-középhegység... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Ételek Magyar Magyarország Szórakozás