A babka a közel-keleti gasztronómia egy fontos szereplője, amely látványos fonási technikájának köszönhetően vált világhírűvé. A csodaszép péksütemény csupa csoki, amit eredetileg ünnepi alkalmakra készítettek, azonban széles körben ismertté vált a világon és meg kell mondani kár lenne érte, ha egy évben csak egyszer készítenénk el. Lássuk mi is az a babka és hogyan tudjuk elkészíteni.
A babka eredete
A jeruzsálemi kalácsként is emlegetett babka eredetét pontosan nem ismerjük, mert több eredettörténet is köré fonódott. Egyesek úgy vélik és a nevének is hitelességet ad, hogy zsidó hagyományokból származik, mások viszont egy lengyel húsvéti süteménynek gondolják.
Hazánkban néhány éve lett elterjedt a babka, ami nem csoda, hiszen ez egy olyan kalács, amit nagyon egyszerű elkészíteni és különleges, szép a kinézete. Így akár a lengyelek, akár a zsidók hagyományos péksüteményének számít, mindenképp érdemes elkészítenünk. A húsvét tökéletes alkalom lehet kipróbálni, hiszen ez úgyis a kalácsok ünnepe.
Miben más a babka a többi kalácstól?
A másik fontos különbség, hogy ebbe a kalácsba rengeteg tölteléket tehetünk, amit szó szerint érts. Majd a tetejét meg kell önteni sziruppal, hogy a keserű kakaó tölteléket megédesítsük. Hidd el nem lesz túl túlzás és túl tömör, ettől lesz remek az egyensúly az ízekben.
Nézzük is meg a receptet, amely pontosan leírja hogyan tudod elkészíteni a jeruzsálemi kalácsot. Kattints a következő oldalra!