Hozzávalók a babka elkészítéséhez:
• 2,5 dl tej
• 7 g porélesztő
• 3 ek cukor
• 50 dkg finomliszt
• 1 kk só
• 8 dkg vaj
• 2 darab tojássárgája
• 18 dkg étcsokoládé
• 3 ek cukor
• 5 dkg vaj
• 5 dkg cukor (a sziruphoz)
• fél dl víz
Előkészítési idő: 1 óra Elkészítési idő: 45 perc
Így készítsd el a babkát
Első lépésként melegítsük langyosra a tejet, majd keverjük el benne az élesztőt és a 3 evőkanál cukrot és tegyük félre. Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet és a sót, majd hozzáadjuk a tejes, élesztős keveréket és a 2 tojássárgáját. Egy nagy gombóccá összegyúrjuk és hozzáadjuk a 8 dkg olvasztott, de nem forró vajat, és ezzel együtt is összegyúrjuk, majd ha jól eldolgoztuk benne a vajat egy órára a tálban félretesszük és letakarva pihentetjük.
Amíg a tésztánk pihen, elkészítjük a tölteléket. 18 dkg étcsokoládét felolvasztunk mikróban, vagy vízgőz felett, hozzáadunk 5 dkg vajat és 3 evőkanál cukrot. Keverjük el a hozzávalókat és tegyük félre, hogy kehüljön.
Körülbelül egy órával később amikor tésztánk megkelt, két részre osztjuk, mert két kalácsot készítünk belőle.
Az egyik fél tésztánkat kinyújtjuk egy vékony téglalappá és ha a töltelékünk is kihűlt, akkor megkenhetjük a tésztánkat. Feltekerjük, mint a csigát és hosszában ketté vágjuk.
A két tekercsünket egymásköré fonjuk úgy, hogy a végeit összenyomkodjuk. Ezt a folyamatot elvégezzük a másik fél tésztánkkal is, majd egy vajjal kikent, vagy sütőpapírral bélelt formába helyezzük.
Hagyjuk pihenni további fél órát, hogy még egy kicsit megkelljen, majd előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 45 perc alatt készre sütjük.
Amikor a kalács kisült elkészítjük a cukorszirupot, amihez fél dl vizet 5 dkg cukorral összeforralunk és meglocsoljuk vele a kalácsot.
El is készült az ínycsiklandozó húsvéti kedvenc! Próbáld ki a receptet, garantáltan az egész család imádni fogja!