Az epres túrógombóc receptje
Hozzávalók az epres túrógombóchoz:
250 gramm túró
40 gramm búzadara vagy zsemlemorzsa
1 tojás
2 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
8 szem eper a gombócokhoz
10-15 dkg eper a szószhoz
Az epres túrógombóc elkészítése:
1. Egy nagy tálban összekeverjük a túrót, valamint a búzadarát/zsemlemorzsát, a cukrot, a tojássárgáját, és a fél citrom levét is. Majd fél órát pihentetjük, hogy a búzadara/zsemlemorzsa kicsit megszívja magát nedvességgel és megdagadjon.
2. Közben egy csipet sóval a tojásfehérjét habosra verjük. Ha letelt a fél óra, akkor belekeverjük óvatosan a túrós keverékbe a felvert fehérjét.
3. A kapott masszát nyolc felé osztjuk, és gombócokat formázunk belőle, oly módon, hogy a gombócok közepébe 1-1 epret helyezünk. Ha nagyok az eprek, akár félbe is vághatjuk őket!
4. Ha kéz vannak a gombócok, akkor lobogó vízben 2-3 percig puhára főzzük őket. Akkor kell kivenni a vízből, amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére!
5. Utolsó lépésként a 10-15 dkg epret elkészítjük szósznak a következőképpen: az epreket egy tálba tesszük, és egyszerűen csak botmixerrel pürésítjük. A megfőtt gombócokat a leturmixolt eperszósszal tálaljuk!
Jó étvágyat kívánunk az epres túrógombóchoz!
Ezt is ajánljuk figyelmedbe : Isteni eperlekvár recept, és bónuszba 5 tanács nagymamámtól a lekvárfőzéshez