A fasírt vagy fasírozott az egyik leggyakrabban fogyasztott magyar húsétel. Általában vízbe áztatott zsemlével, kenyérrel, illetve tojással készül, melyet a legkülönbözőbb fűszerekkel szoktak ízesíteni. Viszont ezt a kisebb - nagyobb húspogácsát rengetegféleképpen el lehet készíteni, lássuk most ezeket az isteni, egyszerű recepteket, melyeket elsősorban már nem hússal készítenek, viszont ugyanazt az ízélményt képesek visszaadni – kisebb változásokkal.
1. Édesburgonya fasírt
Hozzávalók (6 adag)
- 50 dkg édesburgonya
- 2 gerezd fokhagyma
- 8 dkg bébispenót
- 1 db tojás
- 8 dkg zsemlemorzsa
- 2 evőkanál olívaolaj
- só, bors, szerencsedió ízlés szerint
A megmosott édesburgonyákat csomagoljuk egyesével alufóliába, majd 30 percig süssük őket 200 fokon – ahogy elkészültek kanalazzuk ki húsukat.
Forrósítsunk fel 1 evőkanál olívaolajat, majd reszeljük rá a fokhagymát, szórjuk rá a spenótleveleket – folyamatos kevergetés mellett ízesítsük őket szerencsedióval, borssal, valamint sóval.
Ahogy kicsit összefőztük spenótunkat a hagymával, vegyük le a tűzről, s adjuk a tojással együtt a burgonyapéphez. Vegyítsük hozzájuk a zsemlemorzsát, majd nagyjából 8 nagyobb fasírtot formázzunk a masszából.
Végül süssük meg a fasírtokat a maradék felforrósított olajban.
Te is szeretnéd bevinni lakásodba a tavaszt? Inspirálódj akkor mostani galériánkból!
2. Cukkinis – gombás fasírt zabpehellyel
Hozzávalók (4 adag)
- 1 db cukkini
- 15 dkg gomba
- 2 evőkanál zabpehely
- 1 db zsemle
- 2 db tojás
- 1,5 dl tej
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor kapor
- só, bors ízlés szerint
- olaj
Mossuk meg cukkininket, s reszeljük le héjastól. Hintsük meg sóval. majd hagyjuk állni nagyjából 20 percig – addig reszeljük le a gombákat, s áztassuk tejbe a zsömlét.
Csavarjuk ki a levet eresztett cukkini, vegyítsük a gombával, majd adjuk hozzá a tojásokat. Nyomkodjuk ki a zsemlét, s helyezzük azt is a gombás keverékünkhöz a fokhagymával, apróra vágott petrezselyemmel, valamint a zabpehellyel. Ízesítsük a kaporral, illetve egy csipetnyi borssal. Dolgozzuk össze alaposan, majd nedves kézzel formáljunk belőle golyókat.
Forrósítsuk fel az olajat, majd, amikor már elég melegnek gondoljuk, óvatosan engedjük bele a pogácsákat – közepes lángon süssük őket világosbarnára.
Ahogy elkészültek helyezzük őket papírtörlőre, így is felitatva róluk a felesleges olajat. Ezután már tálalható – hidegen, meleg egyaránt nagyon finom.