Egy igazi finomság receptjét hoztuk most el nektek, a zsidó konyha legédesebb süteményét, a flódni receptjét. A dió, mák, lekvár, és az alma fenséges találkozása, amit neked is ki kell próbálnod! Igazi tömény édesség, amiben van minden földi jó, sokak szerint egy igazi elmaradhatatlan téli sütemény. Ha a mákos bejglit szereted, ha a diós bejglit szereted, ha a zserbóért rajongsz, vagy az almáspitéért, akkor ki kell próbálnod!
Mi az a flódni?
Mielőtt megmutatnánk nektek a tényleg mennyei híres-neves flódni eredeti receptjét, elmesélnénk nektek néhány szóban, hogy mi az a flódni, és honnan ered. A flódni az askenázi zsidó konyhaművészet egyik – Magyarországon a legfinomabb – édes, töltött süteménye. Egy nagyon finom sütemény, ami 5 vékony réteg tésztából áll, közötte pedig dió, mák, lekvár és alma található. A tészta alapanyagához gyakran száraz fehér bort is kevernek, illetve a mák- és diótölteléket főzik fel borral.
A hagyományos flódni receptje
Hozzávalók a hagyományos flódnihoz
A flódni tésztájához
60 dkg liszt
24 dkg vaj (vagy 20 dkg libazsír)
85 g porcukor
2 tojássárgája
egy csipet só
15 dkg nagyon hideg víz, vagy kóser fehérbor (libazsír esetében 17 dkg víz vagy bor)
A diós töltelékhez
20 dkg dió apróra aprítva
5 dkg mazsola durvára aprítva
18 dkg cukor
10 dkg víz (1 dl)
A mákos töltelék
17,5 dkg frissen darált mák
7 dkg cukor
9 dkg víz (majdnem 1 dl)
1/2 narancs reszelt héja
A szilvalekvához
50-75 dkg szilvalekvár, ha túl sűrű, nagyon kevés vízzel hígítva
Az alma töltelékhez
1 kiló alma meghámozva, vékony szeletekre vágva
1 ek. méz
1 ek. cukor
1 ek fahéj
5 szem szegfűszeg (teatojásba téve)
1,5 dl fehér kóser bor
zsemlemorzsa (1 ek, amennyi a felesleges folyadékot felszívja)
A kenéshez
1 tojás sárgája
2 ek tej vagy víz