hirdetes

Egy mennyei finomság- a flódni eredeti receptje

VN
Flódni eredeti receptje

A flódni elkészítése

Először is a tészta összetevőit a víz kivételével összedolgozzuk egy késes robotgépben pulzáló üzemmódban, majd lassan adagoljuk hozzá csak a vizet, egészen addig amíg közepesen lágy, egységes tésztát nem kapunk. Az elkészült tésztát öt egyenlő részre osztjuk majd kinyújtjuk a tepsi méretére.Ezeket a tésztalapokat sütőpapírra tesszük és egy éjszakára berakjuk a hűtőbe.

Majd jön a töltelék, a diós töltelékhez közepes lángon főzzük az összetevőket míg a cukor teljesen el nem olvad és a massza be nem sűrűsödik, majd ezután azonnal tárolódobozba tesszük, és egy éjszakára berakjuk a hűtőbe. A mákos töltekékhez az összetevőket 2-3 percig közepes lángon főzzük amíg elkezd buborékosan forrni. Ezt is bedobozoljuk, lehűtjük és egy éjszakára megy a hűtőbe. Jön az alma réteg, az almát a mézzel, cukorral, borral, fehéjjal, szegfűszeggel megpároljuk. De nem szabad túl főzni! Szűrőbe tesszük, és teljesen lecsepegtetjük.  Elkeverjük a zsemlemorzsával, és éjszakára hűtőbe tesszük. A szilvalekvárt pedig egy kis vízzel hígítjuk, hogy könnyeben lehessen kenni.

hirdetes
hirdetes

Másnap kezdődhet is a sütés! A tepsit sütőpapírral kibéleljük úgy, hogy a két hosszabbik oldalán 5-5 centit kilógjon a papír. Ez azért kell, hogy miután megsült a flódni, könnyen ki lehetett emelni a tepsiből. A sütőforma aljára teszünk egy réteg hideg, hűtőböl kivett tésztát, rákenjük a diós masszát, majd jön a második réteg tészta, amit alaposan lenyomkodunk, hogy ne maradjon alatta levegő. Megkenjük a mákkal, aztán újabb tészta lapot helyezünk rá. Erre tesszük az almát, a következő tésztát, végül a lekvárt és az utolsó, ötödik réteg tésztát. Az utolsó réteg tésztát lekenjük a tojássárga és a tej (víz) keverékével, és 20 percre visszatesszük a sütőbe az egész tepsi flódnit.

Előmelegítjük a sütőt 200 fokra, betesszük a flódnit, és 10 percig sütjük. A hőmérsékletet csökkentjük 175 fokra és további 50 percet sütjük a sütit. Sütőből kivéve legalább egy órát pihentetjük, mielőtt betennénk a hűtőbe. A megsült flódnit felszeletelés előtt egy éjszakára érdemes hűtőbe tenni, hogy a sok töltelék megszilárduljon. Sokkal jobb lesz így nem csak szeletelni, de enni is.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar akácméz

Magyar akácméz: Hungarikum, mely messze földön híres. A magyar akácméz világos, lágy,... Tovább

Tóti-hegy

Tóti-hegy: A Balaton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Tóti-hegy közülük az egyik. A Gulács... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Ételek Gasztronómia Szórakozás