Mindenki emlékszik még a menzás és az otthoni főzelékekre, igaz? Ma egyre kevesebbszer készítjük már el őket, pedig nagyon egyszerű receptek és laktatóak is.
Adott egy egyszerű étel, amit gyermekkorunkban rengetegszer ettünk. A menzán is bizonyára nem telt el úgy egy hét, hogy ne ettünk volna valamilyen főzeléket. Otthon is persze sokszor rakták elénk szüleink, bár nem igazán szerettük mindegyiket. Felnőtt fejjel már máshogy állunk a dologhoz, és valószínűleg Te is rájössz majd, hogy mennyire rég ettél egy finom főzeléket. Így hát elhoztuk a kedvenc főzelék receptjeinket, amelyek után Te is biztosan elkészíted majd valamelyiket!
Borsófőzelék
Örök klasszikus. Fasírttal, sült virslivel, tükörtojással, de még pörkölttel is sokszor ettük. A menza leggyakoribb főzeléke, és talán ez volt az a zöld színű zöldségféle, amit egyre jobban megkedveltünk, ahogy nőttünk fel. Nekem a mai napig az egyik személyes kedvencem a főzelékek közül. Itt a hagyományos borsófőzelék receptje:
Hozzávalók
500 gramm zöldborsó; 2 evőkanál finomliszt; 2 evőkanál vaj; 3 dl tej; só; bors
Elkészítés
A zöldborsót feltesszük annyi vízben főni, amennyi pont ellepi. Főzzük 15 percig, addig pedig készítsük el a rántást. A vajat olvasszuk fel és szórjuk bele a 2 evőkanál lisztet. Folyamatos kevergetés mellett addig pirítsuk a lisztet, amíg kicsit barnás színe nem lesz, majd öntsük hozzá a tejet. Főzzük addig, amíg besűrűsödik, majd öntsük hozzá a megfőtt borsóhoz, ízesítsük ízlés szerint. Keverjünk rajta egyet és az első rottyanásig főzzük. Fasírttal, virslivel, tükörtojással tálaljuk.
Tökfőzelék
Na, ezaz a főzelékféle, amiről igencsak megoszlanak a vélemények. Valaki vagy imádja, vagy utálja. De tényleg. Szélsőségesek a voksok a tökfőzelék esetében, viszont, akik imádják azok tudják, hogy egy kis kaporral, pörkölttel mennyire finom is tud lenni!
Hozzávalók
1 fej vöröshagyma; 1 kilogramm gyalult tök; 1 csokor kapor; 30 gramm vaj; 1,5 dl tej; 1,5 dl víz; 3 evőkanál tejföl; 2 evőkanál csapott finomliszt; só; bors; fűszerpaprika
Elkészítés
Az apróra vágott vöröshagymás a felolvasztott vajon üvegesre pároljuk. Ezután levesszük a tűzről és hozzákeverjük az őrölt piros fűszerpaprikát, majd, ha simára kevertük adjuk hozzá a kapor felét. Rakjuk vissza a tűzre és kis lángon 1 percig kevergessük, majd adjuk hozzá a gyalult tököt. Öntsük fel az egészet a tejjel és a vízzel, ízesítsük ízlés szerint és fedő alatt 15 percig főzzük. Közben készítsünk habarást a tejfölből. A tejfölhöz keverjük hozzá a lisztet és merjünk a főzelék levéből egy merőkanálnyit a tejfölhöz. Keverjük csomómentesre és öntsük bele a főzelékbe. Adjuk hozzá a kapor másik felét, keverjük el és rottyantsunk egyet rajta. Kész is!