Itt a tavasz és vele együtt hamarosan szüretelhetjük kertünkből a finomabbnál finomabb zöldségeket és gyümölcsöket. Lássuk milyen szezonális zöldségeket és gyümölcsöket érdemes márciusban fogyasztani!
Mit is értünk szezon alatt?
Amikor azt mondjuk, hogy most ennek a zöldségnek van szezonja, akkor azon azt kell érteni, hogy ilyenkor van a természetes betakarítási időszaka. A tavaszi időszakban javarészt a zsenge leveles növények élik szezonjukat, de az időjárás melegedésével egyre több zöldség és gyümölcs közül válogathatunk.
Miért fontos inkább szezonális alapanyagokat fogyasztani?
A boltok polcain manapság már minden zöldséget és gyümölcsöt beszerezhetünk az év bármely napján, azonban ez nem feltétlen jó dolog. Ha nem a természetes betakarítási idejükben vásároljuk őket, akkor olyan élelmiszert vásárolunk, amit mesterségesen etiléngázzal érleltek meg számunkra, hogy kielégítsék a vásárlók igényeit.
A nap sugarainak köszönhetően a termelőknek kevesebb vegyszert alkalmaznak, így kevesebb káros anyag kerül az élelmiszerre, vitamin tartalmuk viszont magasabb.
A szezonális termékeket javarészt helyi termelőktől szerzik be, amivel támogathatod a lokális közösséget.
Érdemes tehát a szezonális termékeket választani vásárlás közben, vagy ha termeszted otthon őket, érdemes szezonális zöldségekből és gyümölcsökből főzni, így nem lesz plusz költséged, hogy a nem szezonálisakat vásárolod.
Hazai szezonális gyümölcsök
• alma
• körte
Importált szezonális gyümölcsök
• citrusfélék: narancs, mandarin, citrom …
• kiwi
• banán
• mango
• pomelo
• ananász
Szezonális zöldségek hazai termesztésben
• hagyma fajták: póréhagyma, újhagyma, medvehagyma, fokhagyma
• zeller
• répa
• burgonya és édes burgonya
• jégcsapretek
• cékla
• kel félék: kínai kel, kelkáposzta
• jégsaláta és madársaláta
• bébi spenót
• csiperkegomba
• rebarbara
• spárga
• cikória
Most, hogy már megismerkedtél a szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel már csak az a kérdés, hogy mi kerüljön az asztalra? Receptért lapozz a következő oldalra!