Tél van. Ezen nincs mit szépíteni, magyarázni, de azért fel lehet dobni. Mondjuk egy jó kis igazi hüttés finomsággal, úgyhogy mutatjuk is nektek, az eredeti, hamisíthatatlan vaníliaszószos gőzgombóc receptjét! Készítsétek el ti is otthon, és falatozzátok a családdal, barátokkal!
Germknödel, azaz a mennyei vaníliás gőzgombóc
Ha síeltél már, vagy csak jártál Ausztriában, vagy más tipikus síelős helyeken télen, akkor neked is találkoznod kellett az óriási Germknödel feliratokkal, és a gőzgombóc mennyei illatával. Nem véletlen olyan közkedvelt ez a finomság: egyszerű, finom, és laktató. Kellő energiával feltölti a síelőket, és a havas tájon nézelődőket is. Sokak számára a gőzgombóc egyet jelent, a téli életérzéssel. Nekik mindenképpen ajánljuk ezt a mennyei gőzgombóc receptet, de azoknak is érdemes kipróbálniuk, akik még sosem kóstolták, mert ugye egyszer mindent el kell kezdeni….
A gőzgombóc ekészítésének trükkjei
A gőzgombócot igazán nem bonyolult elkészíteni, de azért van egy-kettő trükkje, amit, ha betart valaki, akkor tényleg nem lesz nehéz dolga, és még csak csalódnia sem kell majd. A legfontosabb része az egész folyamatnak a gőzölés, ahogyan ezt a neve is mutatja ennek a finomságnak. Ha valaki ezen a ponton figyel, akkor tényleg hamisítatlan hüttés finomságot készíthet nagyon könnyedén. A tészta ugyanis se nem fő, se nem sül, hanem a vízgőznek köszönhetően párolódik. Valamint a lekvár is nagyon fontos, legjobb, ha valamilyen régebbi, már kissé szikkadt, ami nem folyik. Persze mi a házira esküszünk, de a boltban is vannak finomak! A gőzgombócot hagyományosan szilvával készítik, de a baracklekvár, vagy más ízesítés is ugyanúgy megfelel, ha te a szilvát nem szereted, vagy az nincsen otthon éppen. A harmadik kritikus pont pedig az öntet: a legjobb ehhez a vaníliasodó, a mi receptünkben is ez fog szerepelni, de ha valaki más tálalást preferál az sem baj, lehet például olvasztott csokoládéval is készíteni.