hirdetes

Az eredeti hüttés finomság: a gőzgombóc RECEPTJE és néhány trükk az elkészítéshez

VN
Eredeti gőzgombóc recept egyszerűen

A hagyományos gőzgombóc receptje

Hozzávalók a hagyományos gőzgombóchoz

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 2 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 csomag instant élesztő

A vaníliasodóhoz:

  • 5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojássárga
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő

Valamint:

    hirdetes
  • szilvalekvár (vagy más lekvár ízlés szerint)
  • darált mák
  • porcukor

 

A hagyományos gőzgombóc elkészítése

Első lépésként a tejet meglangyosítjuk, majd a langyos tejet megfelezzük, az egyik feléhez hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, elkeverjük, és ezt az egészet 10 percre félrerakjuk. A maradék tejhez pedig hozzáadjuk a tojásokat, simára keverjük, majd az olvasztott vajat is hozzáöntjük és azt is elkeverjük benne. A következő lépés az lesz, hogy a lisztet egy keverőtálba tesszük, és hozzáöntjük a kétféle tejes keveréket, ezt az egészet egy elektromos robotgép dagasztókarjával jó alaposan kidolgozzuk. Ezt követően pedig letakarva hagyjuk kelni egy óra hoszzán keresztül. Amikor megkelt a tészta, akkor lisztezett felületen átdolgozzuk, és 8 nagyjából egyenlő részre osztjuk, majd bucikat formázunk belőlük, és egyesével kinyújtjuk őket. Jöhet is a töltés: szilvalekvárt, vagy az ízlés szerint választott tölteléket tesszük rá, összecsippentjük, összenyomkodjuk, kicsit még megformázzuk, majd az összefogott résszel lefelé egy tálcára rakva, ruhával lefedve egy 20-25 percet kelesztjük még. Jöhet a gőzölés: előveszünk egy nagyobb lábast, és 3 ujjnyi vízzel felöltjük, ebbe pedig beleállítunk egy kisebb edényt, amire jön egy lapostányér még. A gőzölés pedig úgy néz ki, hogy amikor forr a víz, a tányérra teszünk annyi gombócot, ami kényelmesen elfér, gondolva arra, hogy még nőni fog. Fedővel lefedve 12-13 percet főzzük. Amíg főnek a gombócok, elkészítjük a vaníliasodót: a tojássárgákat a vaníliás cukorral, a cukorral, az étkezési keményítővel és kevés tejjel simára, csomómentesre keverjük. A maradék tejjel felöntjük, és egy kis lábasban, folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük. A gombócokat melegen kell tálalni, jól meglocsolva vanília sodóval, és porcukorral kevert mákkal! 

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kalocsai népművészet

Kalocsai népművészet: Ez a művészeti tevékenység a Kalocsa XVIII.–XIX. századi... Tovább

Magyar bivaly

Magyar bivaly: Nemes magyar fajta, mely száz évvel ezelőtt is fontos igavonó háziállatunk... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Gasztronómia Hírek Kirándulás Programajánló Szórakozás Utazás