A halételeket mindenki szereti – ugyanakkor érdemes túllátni a halászleveken, hiszen sokkal izgalmasabb fogásokat is elkészíthetünk ezekből az uszonyos élőlényekből! Mostani cikkünkben 3 szuper, egyszerű receptet mutatunk, amit Neked is érdemes lesz kipróbálnod!
Halfasírt egyszerűen
Hozzávalók (4 adag)
- 2 db tojás
- 60 dkg ponty
- 1 db vöröshagyma
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db zsemle
- kapor ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
- só, bors ízlés szerint
Halfasírtunk elkészítéséhez először szeleteljük fel halfilénket vékony csíkokra, lehetőleg merőlegesen a szálkákra nézve. Ahogy ezzel végeztünk, kétszer-háromszor daráljuk le azokat húsdarálóval.
Áztassuk tejbe a zsemlét, majd kicsit kicsavarva tegyük a halhoz. Adjuk hozzá a tojásokat is, illetve ízesítsük halas masszánkat petrezselyemmel, sóval, borssal és kaporral ízlés szerint. Keverjük hozzá a megfelelő mennyiségű zsemlemorzsát is.
Zúzzuk össze a foghagymát, majd dolgozzuk ezt is fasírtunkhoz.
Ezután hagyjuk, hogy masszánk egy fél órát álljon, majd formáljunk belőle gombócokat, forgassuk azokat zsemlemorzsába, majd süssük ki őket olajba.
Gyors halas tészta
Hozzávalók (4 adag)
A szószhoz
- 150 gramm tonhalkonzerv (lehetőleg növényi olajban)
- 4 gerezd fokhagyma (ízlés szerint elhagyható)
- 1 közepes darab vöröshagyma (felaprítva)
- 10 dkg csiperkegomba
- 10 dkg csemegekukorica
- 2 evőkanál olívaolaj
- 5 dkg olajbogyó (zöld)
- 250 ml főzőtejszín
- 10 dkg sajt
- só, bors ízlés szerint
- 1 csokor oregánó
A tésztához
- 500 gramm penne (vagy ízlés szerint bármilyen tészta)
- 1 evőkanál olívaolaj
- só ízlés szerint
A választott tésztánkat a csomagoláson leírtak alapján főzzük ki sós, olívaolajos, forrásban lévő vízben.
Szószunk elkésztéséhez először aprítsuk fel a vöröshagymát, majd pirítsuk azt üvegesre – ehhez adjuk hozzá a tonhalkonzervet, majd a zúzott fokhagymát, amennyiben úgy döntünk, hogy azt is szeretnénk fogásunkba. Szeleteljük fel a csiperkegombát, illetve csöpögtessük le a csemegekukoricát, majd ezeket is adjuk hozzá a piruló hagymához.