Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk ételünket, majd rakjuk hozzá a friss vagy szárított oregánóleveleket. Néhány percig kevergessük halas alapunkat közepes lángon.
Vágjuk karikára az olívabogyókat, majd a tejszínnel együtt öntsük a halhoz. Engedjük, hogy egy rövidebb ideig forrjon szószunk.
Ahogy elkészült tésztánk keverjük a masszához, majd tegyük az egészet egy tűzálló edénybe. Sütés előtt reszeljük tetejére a sajtot.
Tegyük előmelegített sütőbe, majd addig süljön ételünk, amíg a tetején lévő sajt meg nem pirul.
Akár magában, akár zöldségsalátával is isteni.
Egyszerű halas rizottó
Hozzávalók (2 adag)
- 125 dkg olajos hal (heringfilé vagy makréla)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis darab vöröshagyma
- 200 gramm zöldborsó
- 125 gramm rizs
- 175 gramm tejföl
- 15 dkg sajt
- 3 dl alaplé
- zöldfűszer ízlés szerint
Halas rizottónk elkészítéséhez először bontsuk fel az olajos halat, majd a benne lévő olajat öntsük egy serpenyőbe – ezen dinszteljük meg a hagymát, majd adjuk hozzá kicsit később a fokhagymát is. Fűszerezzük zöldfűszerekkel ízlés szerint.
Tegyük oda a rizst, majd ¾-ig főzzük készre. Készítsük el az alaplevet.
Hagyjuk, hogy a zöldségek 4 – 5 percig párolódjanak, utána adjuk hozzá a halat is. Kevergessük tovább ételünket nagyjából 5 percig, majd öntsük bele a már majdnem kész rizst is.
Folyamatos kevergetés mellett lassú tűzön pároljuk ételünket össze, majd adjuk hozzá az alaplevet. Fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne égjen le a rizottó, valamint, hogy a párolás bő lében történjen meg.
Amikor már felhasználtuk az összes alaplevet, akkor feltehetőleg már elkészült a rizs is. Ekkor a tejfölben keverjünk el egy kevés lisztet, majd szintén ízlés szerint zöldfűszereket, ezt követően pedig adjuk a rizottónkhoz.
Főzzük össze ételünket, majd tálaláskor reszeljünk tetejére sajtot, hagyjuk, hogy ráolvadjon, és már fogyasztható is isteni fogásunk.