hirdetes

Ha nem volt a boltban csirkemell: Húsmentes receptek karanténra

SzSz

Az utóbbi időben szinte lehetetlen csirkemellehez jutni a boltokban vagy éppen 3000 Forint/kg-ért árulják, emellett a többi húsfajtából is hiány van. Mit főzz, ha nincs otthon hús? Nem kell pánikolni, segítünk! 

Húsmentes receptek a karanténra

Csicseriborsó curry 

Egy irtó egyszerű recept, és ráadásul a hús helyettesítésére tökéletes választás a csicseriborsó, mivel tápanyagértéke kiváló magas fehérjetartalma miatt. A fehérjetartalma miatt (ahogyan a hús is) rendkívül laktató és nem emeli meg hirtelen a vércukrod, emellett rosttartalma miatt pedig szuper anyagcserefokozó. Ha szereted a keleties ízvilágú ételeket, ezt a receptet biztosan szeretni fogod. 

Recepet

Hozzávalók:

  • 250 g csicseriborsó konzerv
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma 
  • 2 evőkanál olívaolaj/zsíradék
  • 100 gramm sűrített paradicsom
  • 170 ml kókusztej/tejszín 
  • só, bors
  • 1 teáskanál: curry, római kömény, koriander, kurkuma, kardamom

A vöröshagymát kevés zsíradékon megdinszteljük, erre rádobjuk a fokhagymákat és további 1-2 percig pirítjuk a hagymákat. Erre öntsük rá a sűrített paradicsomot és a kókusztejszínt, majd adjuk hozzá a fűszereket. Körülbelül 8-10 percig kevergetés mellett főzzük. Ezután adjuk hozzá a csicseriborsót és 10 perc alatt főzzük össze az ételt. Rizzsel, tésztával tálaljuk. 

hirdetes

Csicseriborsó curry

Kölesfasírt 

Ez is egy szupergyors és egyszerű recept, amely remekül hasonlít a rendes fasírtra, mégsem tartalmaz húst egyáltalán. Bár kölest nem sokan fogyasztanak itthon, érdemes betárazni belőle, hiszen édesen és sósan egyaránt elkészíthető, akár köretnek is kiváló, na meg persze fasírtnak is. 

Recept

Hozzávalók:

    hirdetes
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 150 g köles (hántolt)
  • só, bors
  • pirospaprika, majoranna, kömény (amilyen fűszereket használunk a fasírthoz ízlés szerint)
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál zapehelyliszt vagy sima liszt 

A kölest mossuk át alaposan, majd háromszoros mennyiségű vízben főzzük meg. Addig vágjuk kis kockákra a vöröshagymát, a fokhagymagerezdeket pedig nyomjuk össze. Ha megfőtt a köles, ízesítsük ízlés szerint a fenti fűszerekkel, adjuk hozzű a tojásokat, és a lisztet majd gyúrjuk össze az egészet, amíg homogén nem lesz. Ezután gyúrjunk belőle kis gombócokat, amiket kicsit nyomjunk össze és rakjuk sütőpapírral bélelt tepsire. Fél óra alatt alsó-felső sütési funkción 180 fokon süssük meg őket. 

Kölesfasírt

Lapozz a következő oldalra további receptekért!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Esztáz-kői-barlang

Esztáz-kői-barlang: Az Esztáz-kői-barlang a Bükk-hegység déli részén, Felsőtárkánytól... Tovább

Népszava

Népszava: A Népszava nagy múltú magyar politikai napilap. Eredetileg a Magyarországi... Tovább

Tovább a lexikonra