Rizottó
A rizottó tipikusan olyan ételt, amit szinte bármilyen alapanyagok hozzáadásával elkészíthetünk, ízlésünkhöz mérten. Hússal és hús nélkül is tökéletes választás lesz és lényegében a rizs a legfőbb összetevő, amire szükségünk lesz. A rizs remek szénhidrátforrás, amely rosttartalma miatt segíti az anyagcsere folyamatokat, emellett a benne található B-vitaminok a bőr karbantartásában segítenek. A következőkben a rizottó alapreceptjét ismertetjük, amelyet úgy variálunk az otthoni alapanyagokhoz mérten, ahogyan szeretnénk.
Recepet
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 30 dkg rizottó rizs
- 2 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db kisebb zellergumó
- 1 dl száraz fehérbor
- 4,5 dl zöldség alaplé (húsleves kockát is feloldhatunk ennyi vízben)
- só, bors
- olívaolaj
- reszelt parmezán
Egy evőkanál olívaolajat és a vaj felét felhevítjük, erre rádobjuk a vöröshagymát, a fokhagymát és a zellergumót. Miután megdinszteltük őket rászórjuk a rizst és 1-2 percig kevergetjük. Akkor jó, ha a rizsszemek elkezdenek pattogni. Ezután ráöntjük a bort, majd egy merőkanál alaplevet. Miután felszívták a szemek a folyadékot, újabb kanál alaplevet öntsünk rá, és így tovább, egészen addig, amíg meg nem puhul a rizs. Ugyan kicsit időigényes, a rizottó így lesz az igazi. A végén a tűzről levéve rakjuk rá a vajat kisebb kockákban és szórjuk rá a parmezánt. A rizottót ezután ízlés szerint ízesíthetjük gombával, friss újhagymával, csicseriborsóval, vagy amivel szeretnénk.
Rakott karfiol/brokkoli
Igazán egyszerű, tápláló és még alakbarát recept is, amit mindenki szeretni fog. Lényegében ezt a receptet nem csak karfiollal vagy brokkolival készíthetjük el, hanem akár burgonyával, répával, zellerrel, vagy bármilyen zöldséggel, amit otthon találunk. Ezt a receptet akár sonkával, darált hússal is lehet kombinálni, ha mégis sikerült beszereznünk.
Recept
Hozzávalók:
- 50 dkg karfiol/brokkoli
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál vaj
- 3 evőkanál púpozott liszt
- 5 dl tej
- só, bors, szerecsendió
- füstölt sajt/bármilyen sajt a tetejére
A karfiolt, brokkolit rózsáira szedjük és bő, sós vízben félpuhára főzzük. Addig elkészítjük a besamel mártást. A vajat felolvasztjuk, ráöntjük a lisztet és kissé lepirítjuk, alacsony hőfokon. A tejet addig felmelegítjük és ezután apránként, folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a rántásunkhoz, egészen addig, amíg be nem sűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval ízesítjük. Amint ez megvan a karfiolt/brokkolit és a felkockázott vöröshagymás egy jénaiba öntjük. Adhatunk hozzá újhagymát, friss petrezselymet, sonkát, paradicsomkarikákat, majd öntsük rá a besamelt és keverjük össze az egészet. Eztután reszeljünk rá sajtot és rakjuk a sütőbe 20 percre 180 fokon.