Kopogtatás
Az egyik legnépszerűbb technika a kopogtatás. Ha megütögetjük a gyümölcs héját, halljuk és érezzük is a jellegzetes kongó hangot, akkor azt gondolhatnánk, megütöttük a főnyereményt.
Habár ez a hang nem feltétlenül a dinnye érettségére utal. Inkább csak azt jelzi számunkra, hogy magas a gyümölcs víztartalma. Ezt érdemes a túlérett darabok kiszűrésére használni, ugyanis ez esetben a dinnye csak tompa hangot ad, jelezve, hogy kásás a belseje.
Szín
A legtöbb helyen nemcsak egész dinnyét, hanem félbevágott darabot, sőt akár szeletet is kaphatunk. Ilyenkor szerencsésebb helyzetben vagyunk, hiszen a színéből is lehet következtetni mennyire érett az adott dinnye. Ha szép piros, nyert ügyünk van.
Piacokon és útszéli árusoknál van lehetőség félbevágatni a dinnyéket. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor éljünk ezzel, mert a levágott szelet színéből és állagából már tisztább képet kaphatunk róla, hogy érett vagy éppen éretlen darabról van szó.
Repedés
Amennyiben reped dinnyét találunk, jobban tesszük, ha inkább ott hagyjuk, mert elképzelhető, hogy már romlásnak indult. A tűző napon, egymás hegyén-hátán tárolt gyümölcsöket is érdemes kerülni, hiszen összenyomhatják egymást.