Miket is érdemes fogyasztani immunrendszerünkért?
Az imént felsorolt tényezők mellett fontos szempont az is, hogy mit fogyasztunk – érdemes a természet gyógyszertárában nézelődni, ugyanis vannak ételek, melyek kifejezetten erősíthetik majd a korokozókkal szembeni immunválaszt.
Brokkoli
A brokkoli nagymértékben támogatja az immunrendszert, ugyanis tele van rostokkal, antioxidánsokkal, de vitaminok kapcsán sem szűkölködik – A-, C-, illetve E-vitamintartalma végett az egyik legegészségesebb zöldség, melyet étrendedbe építhetsz. Arra viszont fontos odafigyelni, hogy bár rendkívül sokoldalú zöldségről beszélhetünk kapcsán, a legtöbb mód elkészítése közben a brokkoli veszíthet értékes tulajdonságaiból – csupán párolva vagy nyersen profitálhatunk belőlük teljes mértékben.
Kaliforniai paprika
Kellemes ízével sokak kedvencévé vált már a kaliforniai paprika, ami egyáltalán nem baj, hiszen ez a zöldség is hasznos szervezetünk számára – felettébb jó C-vitaminforrás, ami nagyobb mértékben segíthet a megfázás elleni harcban. A piros, már érett változata béta-karotinban is gazdag, ami annyit tesz, hogy ez a szervezetben A-vitaminná fog alakulni, így segít nem csak a bőr, de a szemek egészségét is megőrizni.
Gyömbér
A gyömbér nagy segítség lehet a gyulladással járó megbetegedések, a torokfájás kapcsán, mert gyulladáscsökkentő hatású. Emellett számon tartjuk gyomornyugtató, illetve hányingercsillapító hatását is.
Fokhagyma
Jellegzetes ízzel és illattal rendelkezik, melyeket szerves vegyületeinek köszönhet – emiatt antibakteriális és gombaellenes hatása is jelentős. Allicintartalma pedig a felső légúti megbetegedésekben képes segíteni.
Joghurt
A megbetegedésekkel szemben is fontos az egészséges bélflóra. E kapcsán pedig a probiotikus hatású élelmiszerek, mint példának okáért a kefir, az élőflórás joghurtok vagy az erjesztett ételek, mint a savanyú káposzta támogatják az emésztőrendszert, a belek működését.