Hidratálj uborkával
Mindennapjaink során rendkívül fontos az folyadékpótlás, melyben kulcsfontosságú szerepet játszanak az olyan lédús zöldségek is, mint az uborka.
A folyadékpótlás kapcsán nem csak a vízivásról érdemes beszélni, hanem a megfelelő táplálkozásról is. Amennyiben ezekre nem fektetünk elegendő hangsúlyt, akkor a folyadékhiány megnövelheti többek között a székrekedés és a vesekő kialakulását is. Emellett ronthatja a koncentrációkészséget, fáradékonnyá tehet.
Vizedet is könnyedén feldobhatod ezzel a zöldséggel – dobj néhány karikát ivóvizedbe, amennyiben már unnád annak ízét!
Uborka a csontok egészségéért
Az uborka rengeteg K-vitamint tartalmaz – nagyjából 100 grammja fedezi annak szükséges napi bevitelének 20 százalékát. A K-vitamin pedig nem csak a csontok felépítését és épségük megőrzését támogatja, de fontos szerepet tölt be a véralvadásban is.
Mindemellett az uborka remekül képes szabályozni a vércukorszintet, ugyanis glikémiás indexe a legalacsonyabb tartományba esik, vagyis egyáltalán nem vált ki hirtelen vércukorszint-emelkedést. Emiatt pedig azok számára is ajánlott fogyasztása, akik cukoranyagcserezavarral küzdenek. Az uborka rostjai segítenek a vércukorszint szabályozásában is.
Az uborka héja segít a cukorbetegséghez kapcsolódó változások enyhítésében, így különösen ajánlott minden cukorbeteg számára. Akár savanyúság formájában is jótékony lehet, ebben az esetben viszont érdemes figyelni a vásárolt termék címkéjét, az nehogy hozzáadott cukrot tartalmazzon.
Lenne még tovább is?
Ez a zöldség remek gyulladáscsökkentő, duzzanatok kezelésére is tökéletes. Egy-egy karikája hűsít, nyugtat, elfogyasztása pedig a szervezetben megtalálható gyulladásokat képes folyamatosan csökkenteni.
Mivel antioxidáns hatású vegyületekkel is rendelkezik, így akadályozza a sejtöregedést, még rostjai hozzájárulnak majd a szív- és érrendszeri panaszok megelőzéséhez – egyszóval, használd ki jól Te is az uborka jótékony hatásait, fogyaszd bátran!