Nem kell a húsvéti időszakra sem lemondanod diétádról, étrendedről. Bár ilyenkor nehezebb betartani, hoztunk Nektek néhány olyan sütemény receptet, melynek alapanyagai mégis kíméletesebbek lesznek, mint töményen cukros társaik – hiszen rengeteg étel készülhet kevés cukorral, glutén-, és laktózmentesen! Lássuk tehát négy bevált, egyszerű receptemet, melyeket nyugodt szívvel fogyaszthattok idén.
1. Céklás brownie
Hozzávalók (4 adag)
- 20 dkg étcsokoládé
- 20 dkg cékla
- 2 teáskanál vaníliás cukor
- 4 tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg puha vaj, illetve még egy kevés a formához
- 10 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 10 dkg őrölt mogyoró
- 1 evőkanál porcukor
A csokoládét aprítsuk fel késsel, a felé öntsük egy fémtálba, majd olvasszuk fel. A céklát hámozzuk meg, majd reszeljük durvára.
A vaníliás cukrot, a vajat, a cukrot, illetve a sót egy robotgép habverőjével keverjük habosra nagyjából 5 perc alatt. Egyesével dolgozzuk hozzá a tojásokat, a céklát, lisztet, mogyorót, az olvasztott, valamint a maradék aprított csokoládét.
Előmelegített – 180 fokos – sütőben süssük készre süteményünket. Ez nagyjából 40 – 45 percet fog majd igénybe venni. Ellenőrizzük tűpróbával, majd, amikor kész, hűtsük le, s felkockázva tálaljuk.
Nem tudod mi kerüljön a húsvéti asztalra, mint díszítés? Inspirálódj meseszép tavaszi virágcsokrainkból!
2. Kuszkuszos csokoládétorta
Hozzávalók (4 adag)
- 30 dkg kuszkusz
- 4 db tojás
- 1 db citrom reszelt héja
- 15 dkg barnacukor
- 3,5 tej
- 10 dkg vaj
- 10 dkg babapiskóta
- 3 dl tej
A 3 dl tejet a reszelt citromhéjjal, illetve a cukorral felforraljuk, majd a kuszkuszt egy tálba rakjuk – erre öntjük rá a felforralt forró tejet, majd nagyjából 15 percig hagyjuk, még a kuszkusz a folyadékot felszívja.
Válasszuk szét a tojásokat – a sárgáját keverjük ki a puha vajjal. a már felolvasztott csokoládéval. A fehérjéből készítsünk kemény habot. Törjük össze a babapiskótát, majd a maradék olvasztott vajjal és tejjel keverjük össze.
Egy kapcsos tortaformát kenjünk ki vajjal, s az alját rakjuk ki babapiskótával. Keverjük össze a kuszkuszt (akár egy spatula segítségével) a csokoládés masszát. Ehhez adjuk hozzá a felvert tojásfehérjét. Tegyük a keveréket a babapiskótára.
Előmelegített sütőben – 170 fok – nagyjából 35 – 40 perc alatt készre sütjük.