hirdetes

Kímélő húsvéti sütemények – akár még diétádba is beilleszthetőek

TK
Céklás brownie

3.    Túrós – barackos máktorta, liszt nélkül


Hozzávalók (4 adag)


A barackos krémhez


-    25 dkg tojástúró
-    1 dl víz
-    10 g zselatin
-    6 szem sárgabarack
-    1 evőkanál folyékony édesítőszer
-    3 evőkanál kókuszkrém
-    1 db citrom leve
-    1 csipet só
-    1 teáskanálnyi vaníliakivonat


A tésztához


-    3 db tojás
-    1 teáskanál sütőpor
-    10 dkg darált mák
-    10 dkg darált dió
-    2 evőkanál édesítőszer
-    1 csipet só


A zseléhez


-    15 dkg baracklekvár
-    10 g zselatin
-    ½ dl víz


Először a krémet fogjuk elkészíteni, majd a tésztát, s végül a barackzselét.


A krémhez oldjuk fel a zselatin a felmelegített, megfelelő mennyiségű vízben, majd a maradék hozzávalóval együtt helyezzük őket egy turmixgépbe. Turmixoljuk az alapanyagokat krémesre, és tegyük az elkészült masszánkat a hűtőbe.

hirdetes


A tészta elkészítéséhez válasszuk szét a tojásokat, majd a fehérjékből verjünk kemény habot. Keverjük össze jól az össze hozzávalót, s végül adjuk hozzá a már kemény habunkat. Béleljünk ki egy tortaformát sütőpapírral. s simítsuk bele az elkészült tésztánkat. Nagyjából 150 fokon 20 perc alatt süssük készre a tortaalapot, s hagyjuk megfelelően kihűlni. Ha ez megtörtént, borítsuk ki, s szedjük le róla a sütőpapírt.


A barackzselénkhez egy lábasba melegítsünk vizet, s csomómentesre keverjük le abban a zselatint, és az 1 – 2 evőkanál baracklekvárt. Ha már csomómentes, hozzáadhatjuk a maradék lekvárt, folyamatos kevergetés mellett. Ha elkészült, hűtsük ki.


Béleljük ki ismét a tortaformát sütőpapírral, s tegyük vissza a már kihűlt tésztát a formába. Simítsuk rá először a barackos krémet, majd a barackzselét is. Néhány órát hűtsük, majd tetszőlegesen díszíthetjük.


4.    Meggyes – almás – zabpelyhes sütemény

hirdetes


Hozzávalók (12 adag)


-    80 dkg alma
-    25 dkg zabpehely
-    5 dkg margarin
-    fél csomag sütőpor
-    35 dkg meggy
-    1 evőkanál édesítő
-    fahéj, sió ízlés szerint


A süteményhez minden hozzávalót egy nagy tálba helyezünk, majd alaposan összekeverjük őket. A margarint érdemes olvasztani előtte, így biztosan szépen össze fog állni a tésztánk. Egy nagyobb tepsit kenjünk ki margarinnal, s kezeink segítségével ebbe nyomkodjuk bele az imént kapott masszát.


A tetejét nagyjából két maréknyi dióval szórjuk meg, de ízlés szerint ez lehet több, kevesebb is. Gondoljunk arra, hogy a sült dió mennyire finom.


Előmelegített sütőben addig süssük, amíg a tetejére szórt dió szépen meg nem pirul. 

Neked melyik kímélő recept tetszett a legjobban?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar akácméz

Magyar akácméz: Hungarikum, mely messze földön híres. A magyar akácméz világos, lágy,... Tovább

Kovács Katalin

Kovács Katalin: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. A maga idejében kajakkirálynőnek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia