3. Túrós – barackos máktorta, liszt nélkül
Hozzávalók (4 adag)
A barackos krémhez
- 25 dkg tojástúró
- 1 dl víz
- 10 g zselatin
- 6 szem sárgabarack
- 1 evőkanál folyékony édesítőszer
- 3 evőkanál kókuszkrém
- 1 db citrom leve
- 1 csipet só
- 1 teáskanálnyi vaníliakivonat
A tésztához
- 3 db tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 10 dkg darált mák
- 10 dkg darált dió
- 2 evőkanál édesítőszer
- 1 csipet só
A zseléhez
- 15 dkg baracklekvár
- 10 g zselatin
- ½ dl víz
Először a krémet fogjuk elkészíteni, majd a tésztát, s végül a barackzselét.
A krémhez oldjuk fel a zselatin a felmelegített, megfelelő mennyiségű vízben, majd a maradék hozzávalóval együtt helyezzük őket egy turmixgépbe. Turmixoljuk az alapanyagokat krémesre, és tegyük az elkészült masszánkat a hűtőbe.
A tészta elkészítéséhez válasszuk szét a tojásokat, majd a fehérjékből verjünk kemény habot. Keverjük össze jól az össze hozzávalót, s végül adjuk hozzá a már kemény habunkat. Béleljünk ki egy tortaformát sütőpapírral. s simítsuk bele az elkészült tésztánkat. Nagyjából 150 fokon 20 perc alatt süssük készre a tortaalapot, s hagyjuk megfelelően kihűlni. Ha ez megtörtént, borítsuk ki, s szedjük le róla a sütőpapírt.
A barackzselénkhez egy lábasba melegítsünk vizet, s csomómentesre keverjük le abban a zselatint, és az 1 – 2 evőkanál baracklekvárt. Ha már csomómentes, hozzáadhatjuk a maradék lekvárt, folyamatos kevergetés mellett. Ha elkészült, hűtsük ki.
Béleljük ki ismét a tortaformát sütőpapírral, s tegyük vissza a már kihűlt tésztát a formába. Simítsuk rá először a barackos krémet, majd a barackzselét is. Néhány órát hűtsük, majd tetszőlegesen díszíthetjük.
4. Meggyes – almás – zabpelyhes sütemény
Hozzávalók (12 adag)
- 80 dkg alma
- 25 dkg zabpehely
- 5 dkg margarin
- fél csomag sütőpor
- 35 dkg meggy
- 1 evőkanál édesítő
- fahéj, sió ízlés szerint
A süteményhez minden hozzávalót egy nagy tálba helyezünk, majd alaposan összekeverjük őket. A margarint érdemes olvasztani előtte, így biztosan szépen össze fog állni a tésztánk. Egy nagyobb tepsit kenjünk ki margarinnal, s kezeink segítségével ebbe nyomkodjuk bele az imént kapott masszát.
A tetejét nagyjából két maréknyi dióval szórjuk meg, de ízlés szerint ez lehet több, kevesebb is. Gondoljunk arra, hogy a sült dió mennyire finom.
Előmelegített sütőben addig süssük, amíg a tetejére szórt dió szépen meg nem pirul.
Neked melyik kímélő recept tetszett a legjobban?