A kürtöskalács az egyik legkedveltebb magyar süteményünk, mely nem csak hazánkhoz, de ugyanennyire Erdélyhez, illetve Székelyföldhöz is köthető. Mostani cikkemben elárulom, hogyan készítheted el ezt az isteni édességet!
A kürtöskalácsot eleinte csak ünnepi alkalmakra készítették, viszont ez a szokás mára megkopott, a sütemény a mindennapjaink szerves részévé vált. A dorongon sült, parázs fölött forgatott édes kelt tészta elkészítése nem a legegyszerűbb otthoni ételek közé tartozik, viszont megéri legalább egyszer rá szánni az időt, ugyanis a végeredmény minden fáradtságot el fog majd velünk feledtetni, sikere garantált lesz!
A kürtöskalács népszerűsége a 18. században kezdődött. A kelt tésztából sodort tésztaszalagot egy csonkakúp alakú sütődorongra feltekerve sütik meg úgy, hogy a tésztacsíkok úgy vannak feltekerve, hogy azok kicsit mindig fedik egymást. Általában kristálycukorba, s forró vajjal megkenve faszénparázson készítik el, amíg az aranybarnává nem változik. A cukor a sütés során karamellizálódik, fényes, ropogós bevonatot alkot a tésztán. Ahogy megsült, még melegen cukorral kevert fahéjporba, kakaóporba, vagy dióba, mogyoróba, mákba forgatják. Manapság a kókuszos változata is elterjedt, de megtalálható még natúr, vagy vaníliás ízesítésben is.
De hogyan is tudjuk elkészíteni ezt a finomságot otthonunkban?
A legtöbben megriadhatnak, hogy nem lesz könnyű dolguk a kürtöskalács otthoni elkészítésekor, esetleg lehetetlennek is tartják, hiszen nem mindenki rendelkezik a sütéshez szánt konkrét hengerrel, viszont nem kell aggódni, ugyanis mostani receptünkben egy tökéletes alternatív megoldást fogunk helyette használni!
Készíts kürtöskalácsot Te is otthonodban
Hozzávalók (6 adag)
A tésztához
- 3,5 evőkanál porcukor
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 7 dkg teavaj
A megkenéshez
- 15 dkg cukor
- 5 dkg teavaj
- 1 db tojás
- 1 db tojásfehérje