hirdetes

Készítsd el Te is ezt az isteni kürtöskalácsot otthonodban!

TK, ZH
Isteni kürtöskalács

Elkészítéséhez vegyünk egy mélyebb, nagyobb kelesztőtálat, majd szitáljuk bele a lisztet. Adjuk hozzá a cukrot, sót, vaníliát, az egy darab tojást, valamint a tojássárgáját.


Melegítsük meg a tejet mikróban, majd keverjük el benne a porcukrot. Morzsoljuk bele az élesztőt is, s várjuk meg, még az felfut.


Olvasszuk meg a vajat szintén a mikróban, és öntsük tésztánkhoz, a felfuttatott élesztővel együtt. Alaposan gyúrjuk össze tésztánkat addig, amíg az egy rugalmas állagot nem kap. Arra is figyeljünk, hogy akkor lesz tökéletes tésztánk, ha már nem tapad hozzá az edény falához. Abban az esetben, ha jónak ítéljük meg tésztánkat, akkor tegyük félre, takarjuk le egy nagyobb konyharuhával, s várjuk 30 percet, amíg megfelelően megkel.

hirdetes


A sütéshez szükségünk lesz 4 – 6 0,5 literes sörösdobozra, ezeket fogjuk tovább gondolni, mint alternatív megoldás, ugyanis nem mindenkinek adatott meg a lehetőség, hogy kürtöskalács sütő hengere legyen háztartásában. A sörök megivásához kérjük valaki segítségét, vagy öntsük át egy üvegbe, amit le tudunk majd zárni. Ahogy elfogytak a sörök, öblítsük ki alaposan, majd bugyoláljuk be őket alufóliába.


Közben, ha a tészta megkelt, akkor nyújtsuk azt ki, nagyjából 0,5 cm vastagra, majd vágjunk belőle nagyjából 2 – 3 cm-es csíkokat.


Olvasszunk ismét vajat a mikróban, s mártsunk bele egy szilikonecsetet, kenjük be vele a sörösdobozokon a fóliát. Tekerjük rá a tésztát csigavonalban úgy, hogy közben ne maradjon közöttük rés. Hogyha nem elég hosszú a csíkunk, toldjunk még hozzá.

hirdetes


Érdemes még egy kicsit kilapítani tésztánkat, így a nyújtódeszkán érdemes még egy picit meghengergetni a feltekert kürtöskalács alapunkat.


Verjük fel a megmaradt tojásfehérjét az egy tojással, s öntsük a kristálycukrot egy laposabb tányérba.


Kenjünk a tésztára olvasztott vajat, aztán a tojást, majd végül forgassuk meg azt a cukorban. 


Állítva helyezzük őket a sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süssük addig, még nem karamellizálódik rajtuk a cukor.


Ha kész, hagyjuk hűlni, amikor már hidegebb, könnyebben leválik majd a dobozról.

Te szereted a kürtöskalácsot?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gyimesi racka

Gyimesi racka: A gyimesi racka juh a hegyvidéki racka juhok legtipikusabb képviselője. Erdélyben... Tovább

Szépművészeti Múzeum

Szépművészeti Múzeum: Budapest egyik legnagyobb múzeuma, mely 2018 végén nyitotta meg ismét... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek Gasztronómia Magyar