Az őszi időszakkal végre megérkezett a sokak által már várva várt meleg levesek ideje! Hiszen mi lenne jobb, mint egy meleg levessel bekuporodni az őszi kuckónkba és megnézni az egyik kedvenc filmünket, miközben a kinti táj egyre színesebbé válik? Mostani cikkünkben szuperegyszerű, gyors, de annál finomabb ételeket mutatok – ezeket érdemes a hónapban Nektek is elkészíteni!
Citromos birsalmakrémleves
Hozzávalók (4 adag)
- 2 darab citrom
- 1 kg birsalma
- 150 ml habtejszín
- 2 dl fehérbor
- 80 gramm cukor vagy édesítő
- 1,5 darab fahéjrúd darabokra törve
- 2 deci víz
Isteni levesünkhöz először hámozzuk meg a birsalmát, majd magozzuk őket ki – végül daraboljuk fel gyümölcsünket.
Törjük össze a fahéjrudat, majd vegyítve a citrom reszelt agy darabolt héjával vegyítve helyezzük keverékünket egy teatojásba.
Figyeljünk ugyanakkor oda, hogy citrom héjának fehér részéből minél kevesebb kerüljön bele a tojásba. Ehhez érdemes óvatosan leszelni a sárga részeket a citromról egy kés segítségével.
Facsarjuk ki ezután a citromok levét, majd azt öntsük rá a birskockákra, adjuk hozzájuk a cukrot vagy édesítőt, a fehérbort, a teatojást, majd öntsük fel edényünket annyi vízzel, hogy az ellepje a gyümölcsöket.
Nagyjából 15 – 20 percig főzzük levesalapunkat, ennyi idő alatt meg kell puhulnia a gyümölcsnek.
Amikor a birskockák már puhák, akkor egy botmixer segítségével törjük össze azokat. Önstük hozzá a tejszínt, 2 deciliter vizet, majd forraljuk össze levesünket.
Ahogy elkészült ételünk, azt fahéjjal tálaljuk.
Tejszínes sütőtökkrémleves gyömbérrel
Hozzávalók (6 adag)
- 1 kg sütőtök
- 2 darab sárgarépa
- 5 dl zöldség alaplé
- 2 evőkanál méz
- 1 darab póréhagyma
- 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
- 1 csipet szerecsendió
- 1 csipet fehérbors
- só, gyömbér ízlés szerint
Levesünk elkészítéséhez először a zsiradékon dinszteljük meg a már felkarikázott póréhagymát, majd erre dobjuk rá a már meghámozott és felkockázott répát és sütőtököt. Forgassuk őket össze. Csurgassuk rájuk a mézet, majd szórjuk rá a már őrölt, vagy frissen leszerelt gyömbért – pirítsuk össze őket állandó keverés mellett, mindössze egy – két perc alatt.