Öntsük fel ételalapunkat az alaplével, majd sózzuk, borsozzuk azt. 10 perc főzést követően adjuk hozzá a tejszínt, majd reszeljünk bele szerecsendiót is ízesítés képpen. Amennyiben tökéletes állagot szeretnénk, akkor érdemes arra figyelni, hogy ekkorra már a lé lepje el a zöldséget.
Forraljuk fel még egyszer ételünket, majd ahogy teljesen puhává vált, akkor vegyük le a tűzről, s pépesítsük azt egy botmixer segítségével. Ízlés szerint, amennyiben szükséges, ízesítsük még sóval, borssal.
Színes őszi leves
Hozzávalók (6 adag)
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 1 közepes darab vöröshagyma
- 10 dkg gomba
- 1 közepes szár halványító zeller
- 40 dkg konzerv paradicsom
- 50 dkg sütőtök
- 30 dkg fejtett bab
- 1 dkg sűrített paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 szál rozmaring
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- petrezselyem a tálaláshoz
Kezdjük el sütni a már csíkokra vágott szalonnát egy nagyobb fazékban. Szeleteljük, hámozzuk, valamint kockázzuk fel a zöldségeket, majd ahogy egy kisebb zsír már megjelent a szalonna alatt, akkor dobjuk hozzá azokat. Kevergessük levesalapunkat addig, amíg a zöldségek enyhén szint nem kapnak – ez nagyjából 6 – 8 perc után következik be.
Ezután érdemes hozzáadni a többi hozzávalót is, majd öntsük fel fazekunkat 1 – 1,5 liter vízzel. Várjuk meg, még felforr ételünk, ezután már csak kis lángon addig főzzük, amíg a tök meg nem puhul.
Tálaláskor szórjuk levesünkre petrezselymet ízlés szerint.
Almás szilvaleves
Hozzávalók (4 adag)
- 3 darab közepes méretű alma
- 50 dkg szilva
- 3 deciliter tej
- 2 tasak vaníliapuding
- 1,5 liter víz
- 4 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 kávéskanál fahéj
Isteni levesünk elkésztéséhez először hámozzuk meg az almát, majd a kimagozott szilvával együtt daraboljuk azokat fel.
Válasszunk ki egy nagyobb fazekat, majd dobjuk bele a gyümölcsöket – öntsük fel azokat vízzel, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a vaníliás cukrot. Forraljuk fel levesünket.
Keverjük ki a pudingporokat tejjel, majd ezzel sűrítsük be levesünket.