A mázhoz vízgőz felett olvaszd össze a vajat a porcukorral, a kakaóporral, a tejjel majd adj hozzá pár csepp rumaromát. Vágd kockára a piskótát, majd először a kakaós mázba, majd a kókuszreszelékbe forgasd bele – figyelj oda, hogy a tészta ne ázzon el! Máris elkészítetted nagymama isteni süteményét.
Omlós darálós keksz
Ki ne emlékezne, amikor nagyijától ezt az isteni édességet kérte egy-egy látogatás alkalmával? Rendkívül kiadós sütemény, mégis mindenki biztos volt benne, hogy akármennyi készül majd belőle, az hamar el fog fogyni. Darálós keksz kapcsán nem csak vaníliás, de kakaós változat is készül – arról nem is beszélve, hogy volt, aki a végét csokoládéba mártja, hogy még finomabb legyen kedvenc sütije.
Elkészítése kapcsán szintén nem ütközhetsz különösebb problémába – a nagyjából fél óra alatt elkészíthető nassolnivalóhoz 70 dkg lisztre, 25 dkg vajra, 2 csomag vaníliás cukorra, 1 csomag sütőporra, 25 dkg cukorra, 4 tojásra, 2 evőkanál kakaóporra és 1 citromra lesz majd szükséged.
Először keverd habosra a cukrot a vajjal, majd egyesével adagold hozzá a tojásokat – ehhez reszeld hozzá a citromot, majd szitáld hozzá a sütőporos lisztet. Gyors mozdulatokkal dolgozd masszává süteményed alapát – amikor az már összeáll, se nem puha, se nem kemény, akkor vedd ketté, majd a keverd hozzá a feléhez a vaníliás cukrot, a másik feléhez pedig a kakaóport. Hagyd állni a tésztákat a hűtőben legalább egy órát.
Amikor már pihent a tészta, akkor vegyél elő egy húsdarálót, majd folyamatosan töltsd bele a tésztát, formázd meg. Érdemes a vanília cukros felével kezdeni, így a kakaós része nem fogja majd összemaszatolni tisztább, halványabb változatát. Rendezd kekszeidet egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd előmelegített sütőben 180 fokon 10 – 15 perc alatt süsd őket készre. Vigyázz, ugyanis képesek hamar megpirulni.
A végeredmény isteni lesz, szinte gyerekkorodba fog majd visszarepíteni, mintha csak dédnagymamád készítette volna egy látogatás alkalmával.