A kávét mindenki szereti – mit szólnál ugyanakkor ahhoz, ha a reggeli csészéd vagy bögréd mellé isteni édességet is tudnál fogyasztani? Mostani cikkünkben ismerd meg Te is ezeket az egyszerű, de annál finomabb őszies süteményeket, hogy már reggel jól induljon a napod!
Egyszerű banános kuglóf
Hozzávalók (10 adag)
- 12 dkg margarin, plusz egy kevés a forma kikenéséhez
- 5 darab tojás
- 24 dkg kristálycukor
- 30 dkg banán (héj nélkül)
- 1 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
- 40 dkg finomliszt
A kuglóf elkészítéséhez először érdemes a már puha margarint a cukor felével habosra keverni, a tojásokat szétválasztani.
Közülük egyenként a tojások sárgáját dolgozzuk egyesével a habos keverékünkbe. Ezután öntsük bele a tejet, majd a már előzetesen összeturmixolt banánt is adjuk a keverékhez.
A tojásfehérjéket verjük a maradék cukorral keményre, majd lazán fordítsuk azokat is masszánkhoz. Keverjük el a sót a liszttel és a sütőporral, majd könnyedén keverjük a banános tésztához.
Kenjünk ki egy kuglófformát egy kevés margarinnal, majd lisztezzük azt be, végezetül pedig töltsük bele a banános tésztát.
Sütőben, 150 fokon, kis lánggal nagyjából 1 óra 30 perc alatt süssük késre édességünket. Még forrón borítsuk egy tálcára, majd hagyjuk kihűlni.
Gesztenyeszív és gesztenyegolyó
Hozzávalók:
- 50 dkg gesztenyemassza
- 5 cl rum
- 6 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 10 dkg tortabevonó csokoládé
A díszítéshez
- grillázs
- tortadara
- egyéb ehető díszítő elemek, ízlés szerint
Süteményünk elkészítéséhez először a szobahőmérsékletű vajat dolgozzuk össze a gesztenyepürével, majd keverjük hozzá a tojássárgáját is – dolgozzuk össze őket megfelelően. Időközben érdemes a rumot is hozzáadni. Amikor már megfelelően összeállt masszánk, akkor vajazott alufólia lapon nyújtsuk fél ujjnyi vastagságúra, majd hűtsük le édességünket, így elérve, hogy könnyebben dolgozzunk majd vele.
Szaggassunk ki a masszából szív alakú süteményeket, majd a maradékból formáljunk golyókat.