A paella egy rizses, spanyol étel, amit számtalan variációban elkészíthetünk, akár a saját ízlésünkre szabva. Nagyon könnyű elkészíteni, éppen ezért tökéletes nyári ebéd ötlet!
Mi a Paella?
A paella a spanyolok egyik leghíresebb nemzeti étele, ami egy sáfránnyal ízesített ételspecialitás. Egy szaftos, rizses étel, amit hússal, zöldséggel, hallal vagy tengergyümölcseivel is elkészíthetünk.
A paella története
A paellát egy Valencia melletti Abufera-tó nevű édesvízi lagúna környékén készítették el először. Az eredeti paellát angolnából, csigából és zöldbabból készítették el, illetve gyakran tőkehalból, amelyet böjt alatt fogyasztottak. A recept azóta sokat változott, és a ma kapható hagyományos paella legtöbbször csirkéből vagy nyúlból készült. A tenger mellett élők azonban inkább a tenger gyümölcseivel készített verziót készítették el többször, érhető módon. A paella alapja a jó minőségű rizs, amelyet az arabok honosítottak meg Valencia környékén, ami az étel körete is egyben.
A klasszikus paella
Ezt az egytálételt egy nagy, kétfülű serpenyőben szokták elkészíteni fedő nélkül. A paella lényegében arról az edényről kapta a nevét, amelyben hagyományosan készíteni szokták. A klasszikus paellában sáfrányt használnak az étel sárga színének elérésére, emellett pedig alap fűszerként általában murciai szárított édespaprikát, andalúziai olívaolajat, friss zöldségeket, citromlevet és száraz bort is hozzáadnak. A rizst a főzés során egyáltalán nem szabad keverni, emiatt fontos az egyenletes hőeloszlás az étel esetén.