#3. Piknik receptek: Cukkinis zöldség fasírt
A fasírt a piknikek elengedhetetlen kelléke, mert finom, és nagyon praktikus a fogyasztás szempontjából is. De ha már egyszer tavasz van, akkor miért ne használnánk friss tavaszi alapanyagokat?
Hozzávalók a cukkinis zöldség fasírthoz
3 db kisebb cukkini
1 db sárgarépa
1 közepes burgonya
1 db kisebb vöröshagyma
1 db tojás
zsemlemorzsa
fokhagyma
só, bors
olaj a sütéshez
A cukkinis zöldség fasírt elkészítése
Azzal kezdjük a folyamatot, hogy a zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, káposztareszelőn lereszeljük, sózzuk, állni hagyjuk 10 percig, majd kinyomkodjuk. Majd megborsozzuk, hozzáadjuk az átpréselt fokhagymát és a tojást is. Amennyi zsemlemorzsát felvesz, annyit teszünk hozzá, de nem kell nagyon kemény masszát készíteni, csak hogy épp formázható legyen. Pogácsákat készítünk belőlük és forró olajban kisütjük, oldalanként körülbelül 4-5 perc kell nekik.
#4. Piknik recept: Snidlinges tojáskrém
Használjuk ki az időt, hogy még nincs olyan meleg, hogy megromlanának a tojásos dolgok, és készítsünk tojáskrémet, amit fogyaszthatunk kenyérrel, zsemlével vagy más gabonafélével is akár.
Hozzávalók a snidlinges tojáskrémhez
4 db tojás
3 evőkanál mustár
2 evőkanál vaj
1 csokor snidling
só, bors , fűszerek
A snidlinges tojáskrém elkészítése
A tojáskrém elkészítéséhez a tojásokat 10-12 perc alatt keményre főzzük, négybe vágjuk, majd a sárgájukat villával összetörjük, elkeverjük a mustárral, a vajjal és a sóval. A fehérjét belereszeljük - vagy nagyon apróra vágva beletesszük – ebbe a masszába, megszórjuk az apróra vágott snidlinggel, és jól elkeverjük. Ízlés szerint szórunk bele mindenféle zöldfűszert, egy kis borsot, némi pirospaprikát.
#5. Piknik receptek: répatorta muffin csokival
A tavaszi piknikről egy kis édesség sem hiányozhat! A répa a tavasz egyik legjellegzetesebb alapanyaga, a muffin pedig a legtökéletesebb piknik finomság, hiszen nem krémes, és nagyon egyszerűen el lehet fogyasztani, meg szállítani is lehet könnyedén, és mégsem egy száraz keksz. Kombináljuk ezt a kettőt és készítsük el a legfinomabb répatorta muffint csokidarabokkal!
Hozzávalók a répatorta muffinhoz
28 dkg reszelt répa
3 db tojás
13 dkg kristálycukor
10 dkg margarin
0.5 dl napraforgóolaj
1 üveg vanília-aroma
1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 csomag sütőpor
20 dkg finomliszt
1 kávéskanál kristálycukor a habba
5 kocka étcsokoládé
1 db mandarin
A répatorta muffin elkészítése
Először is hámozzunk és reszeljünk le 2 szál sárgarépát. A tojásokat szedjük szét, a fehérjét verjük fel 1 kiskanál cukorral. A sárgáját is verjük fehéredésig 13 dkg cukorral. Olvasszuk fel a margarint, öntsük hozzá, majd a fél deci olajat és a vanília-aromát is. Ízesítsük mézeskalács fűszerkeverékkel. Ez adja meg a különleges ízt. A liszttel elkevert sütőport is keverjük bele, hogy homogén masszát kapjunk. Végül a répát is hozzáadjuk, legvégül a habot is beleegyengetjük spatulával. Kétszer 12 darabos muffinsütőt kikenünk, lisztezük, vagy egyszerűen kapszlikat helyezünk bele, és néhány evőkanálnyi masszával megtöltjük őket. 1 mandarint megpucolunk, és a gerezdeket kis darabokra vágjuk, egyet-egyet a muffinok közepébe helyezünk. Végül a tetejükre étcsokit reszelünk vagy forgácsolunk. 10 percet nagy lángon sül, aztán még 40 percet kis lángon, de sütőtől függően tűpróbáig sütjük.