Ami, jó az jó. Na ez az 5 retró finomság pont ilyen, megunhatatlan. Jöjjön bármilyen trend, francia macaron, amerikai sütik, keleti finomságok, ezeket a gyerekkori kedvenceimet egyik sem verheti meg. Mutatok 5 nagyon egyszerű, nagyon finom, nagyon retró süti receptet, amit neked is el kell készítened a karanténban!
A legnagyobb kedvencem: téli fagyi
Hozzávalók a téli fagyihoz
15 db fagylalt tölcsér
25 dkg margarin
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dkg kakaópor
10 dkg tejpor
1 dl forró víz
A télifagyi elkészítése
Első lépésként a margarin felét megolvasztjuk, míg a másik felét a kakaóporral, cukorral és a tejporral simára elkeverjük, ha ez megvan, akkor hozzáadjuk a megolvasztott margarint ehhez a masszához, valamint egy dl forró vizet is, és habosra keverjük. Ha megfelelő az állag, akkor fél órát a hűtőben pihentetjük, a tölcsérekbe szedjük, és további 2 órára még a hűtűbe helyezzük.
A mindig nyerő: puha linzerkarika
Hozzávalók a puha linzerkarikához
30 dkg liszt
10 dkg porcukor
20 dkg margarin
1 tojássárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál sütőpor
fél citrom reszelt héja
A puha linzerkarika elkészítése
Első lépésként a száraz hozzávalókkal kell foglalkozni: a lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot, sütőport, valamint a citrom reszelt héját, összekeverjük, majd összemorzsoljuk a margarinnal, ezután pedig jöhet a tojássárgája is. Miután az alapanyagokat alaposan eldolgoztuk fóliába csomagoljuk, és egy órát hűtűben pihentetjük. Ha letelik az egy óra, lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtjuk, majd linzerkiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezve előmelegített sütőben 10 percig sütjük közepes hőfokon. Sütés utána lekvárral összetapasztjuk, és porcukorral szórva tálaljuk.
Kicsit furcsa, de mennyei: csokis kekszszalámi
Hozzávalók a kekszszalámihoz
50 dkg háztartási keksz
20 dkg cukor
3 ek kakaópor
10 dkg csokoládé
5 dkg darált dió
1 fiola rumaroma
2 dl tej
20 dkg vaj
A kekszszalámi elkészítése
A tejhez hozzákeverjük a cukrot, valamint a kakaóport és felforraljuk. Levesszük a tűzről, és a vajat is elkeverjük benne, az előre megolvasztott csokoládéval, és rumaromával együtt, és hagyjuk langyosra hűlni. A kekszet zacskóval klopfolóval összezúzzuk, egy tálba helyezzük, és ráöntjük a már langyos krémet, és összekavarjuk. Ebből a masszából 3 rudat formázunk, alufóliába tekerve éjszakra hűtőbe helyezzük, majd centisre szeletelve tálaljuk!
További retró finomságokért, és receptjükért lapozz a következő oldalra!
Forrás: Kép: Fortepan / Bauer Sándor