A hamisítatlan vásári kókusztekercs
Hozzávalók a vásári kókusztekercshez
3 dl tej
3 dl rétesliszt
30 dkg kristálycukor
30 dkg kókuszreszelék+ a forgatáshoz
10 dkg vaj
2 dkg hollan kakaópor
3/4-ed üveg mandulaaroma
A vásári kókusztekercs elkészítése
Első lépésként a lisztet, a cukrot és a tejet csomómentes masszává keverjük, majd állandó keverés mellett sűrűre főzzük ezt a masszát, még mikor forró hozzáadjuk a vajat, valamint a kókuszreszeléket is. A kész masszát megfelezzük, majd a felébe belegyúrjuk a kakaóport és megint elfelezzük. A fehér masszát is két részre osztjuk, az egyikbe gyúrunk mandulaaromát, ettől kicsit zöldes színű lesz. Előkészítünk két ív sütőpapírt, aminek a mérete 42*38 cm-es. Az egyikbe az egyik fehér masszát tesszük, a másikba az egyik barnát majd félbe hajtjuk a sütőpapírt, majd a két lap között kinyújtjuk a fehér és barna masszát a félbehajtott sütőpapír nagyságára. Kihajtjuk a lapokat, majd óvatosan egymásra helyezzük a barna, valamint fehér/zöld réteget, óvatosan feltekerjük, kókuszreszelékkel megszórjuk, és éjszakára hűtőbe tesszük. Vékony szeletekre vágva tálaljuk.
Egyszerű, de nagyszerű: tejpite
Hozzávalók a tejpitéhez
1 liter tej
40 dkg liszt
6 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
5 evőkanál cukor
margarin
csipet só
A tejpite elkészítése
A tojásokat a tejjel, a liszttel, a sóval, a kristálycukorral és a vaníliás cukorral simára keverjük, akkor dolgoztunk jól, ha híg, palacsintaszerű tésztát kapunk. Közepes nagyságú tepsit margarinnal kikenünk, beletesszük a masszát, eloszlatjuk, előmelegített 180 fokos sütőbe helyezzük, és fél óráig sütjük. Fogyaszthatjuk magában, és lekvárokkal is!
További retró finomások
Nagymamám tökéletes piskótatekercse
A legjobb, legretróbb puncsszelet, amit valaha ettem
Eredeti, és hamisítatlan: szilvásgombóc
Kedvenc fagyijaink receptje: csoki, puncs, vanília
A tökéletes tejbegríz receptje
Forrás: Kép: Fortepan / Bauer Sándor