hirdetes

3 savanyú káposztás étel nagymamám konyhájából

TK, ZH

A savanyú káposztát minden magyar szereti, vagy legalábbis ismeri. Ez a fejeskáposztából tejsavas erjedéssel készült élelmiszer rendkívül tartós. Ezért is lehet hosszú ideig, szinte bármihez felhasználni étkezéseink során! Most mutatok Nektek három receptet nagymamám konyhájából, melyeknek a savanyú káposzta szolgál alapul. Te szereted őket?

Rakott savanyú káposzta

Rakott savanyú káposzta ahogy nagyom készíti


Hozzávalók (6 adag)


-    1 kg savanyú káposzta
-    25 dkg rizs
-    50 dkg darált pulykahús
-    15 dkg kolbász
-    2 db közepes vöröshagyma
-    3 gerezd fokhagyma
-    1 evőkanál fűszerpaprika
-    1 teáskanál őrölt fűszerkömény
-    3 evőkanál olaj
-    375 g tejföl
-    só, bors ízlés szerint


Tegyük fel főni a rizst. Szórjuk egy evőkanálnyi olajra a köményt, és addig keverjük, míg az illatos nem lesz, majd dobjuk rá a káposztát, d fedő alatt pároljuk puhára.


Aprítsuk fel közben a hagymákat, majd még egy evőkanál olajon pároljuk meg először a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Ahogy oldódnak az ízek, hozzáadjuk a húst is, majd pár percig pirítjuk őket.

hirdetes
Karikázzuk fel a kolbászt. Öntsünk annyi vizet a húshoz, hogy azt ellepje, majd nagyjából negyedóra alatt főzzük készre.


A maradék olajjal kenjük ki a sütőedényt, s rakjuk bele a káposzta harmadát, arra a rizs felét, majd a tetejére a hús felét, s erre a kolbászkarikák felét. Erre a rétegre, amennyiben nem szaftos eléggé a hús, rakhatunk tejfölt. Készítsünk rá még egy réteget, majd figyeljünk oda, hogy a maradék káposztát a tetejére helyezzük. Végül fedjük be tejföllel az ételünket.


Öntsük alá egy kevés vizet, amennyiben a hús nem elég szaftos. Fedjük be fóliával, s így süssük nagyjából 2/3 ideig 180°C-on. Utána vegyük le a fóliát, s úgy fejezzük be sütését.

hirdetes

Savanyú káposztás tócsni nagymamám konyhájából


Hozzávalók (4 adag)


-    10 dkg savanyú káposzta
-    80 dkg burgonya
-    2 evőkanál liszt
-    2 db tojás
-    2 dl tejföl
-    2 gerezd fokhagyma
-    20 dkg húsos szalonna
-    fél dl olaj
-    bors, snidling ízlés szerint

 

Amennyiben érdekel az elkészítése, illetve a harmadik egyszerű receptünk, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Lipicai

Lipicai: Legendás magyar lófajta. A lipicai története 1580-ban kezdődött, amikor a mai... Tovább

A szentiváni tűzgyújtás

A szentiváni tűzgyújtás: A nyári népszokások közé tartozik. Az év közepe, a leghosszabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek Gasztronómia Magyar