Az őszben az egyik, hanem a legeslegjobb dolog rögtön, hogy itt van a szilvaszezon! Na kezeket fel, ki imádja a szilvát? Na és a nagyi a kanál is megáll benne típusút szilvalekvárját? Van egy bombasztikusan jó hírünk, nagyon egyszerűen sütőben sütve is elkészítheted ezt az isteni finom szilvalekvárt, és még csak extra cukrot sem kell bele tenned. Akkor is bátran fogyaszthatod majd, ha valami miatt kerülöd a cukrot, na meg persze a gyerekeknek is nyugodtan adhatod.
Mi a titka a tökéletes szilvalekvárnak?
Ha már szilvalekvárt készítünk, akkor, na ná, hogy tökéleteset akarunk! Ugye te sem éred be ennél kevesebbel? Mi még egy kis extrát is adunk, mert nemcsak tökéletesen finom lesz, hanem még az elkészítése sem fog gondot okozni, ugyanis kevergetni sem kell majd folyamatosan, így nem fog leszakadni a kezed (bár ez is megéri, néhány üveg finom lekvárért mindent). A tökéletes szilvalekvár titka csupán annyi, hogy tökéletes szilvából kell, hogy készüljön. Ez alatt egészen pontosan azt értjük, hogy sem az éretlen, sem pedig a túlérett szilva nem jó. A mi tuti szilvareceptünk segítségével cukor, tartósítószer hozzáadása nélkül is isteni finom szilvalekvárt tudsz majd készíteni. Tudod, olyat, amiben a kanál is megáll. Ugye neked is ez volt a nagy kedvenced gyermekkorodban?
Milyen szilvát használj a szilvalekvárhoz?
Azt már leírtuk, hogy a legjobb a tökéletesen érett szilva, de szilvából ezen kívül is ezerféle van. Melyik a legjobb szilvaféle a befőzéshez? A legendák szerint a besztercei szilva a legalkalmasabb lekvár főzési célokra, azonban szerintünk a névtelen, fáról szedett, piaci nénitől vett szilvaszemek is tökéletesen megfelelnek. Arra figyeljetek, hogy ne a lédús szilvákat szemezzétek ki, és akarjátok megvenni mindenképpen, hiszen tudjátok, a lekvár főzésnél pont a létől kell megszabadulni.
Mennyi szilva kell a lekvárfőzéshez?
Mivel most sütőben fogjuk kikeverni a szilvalekvárunkat, azzal is számolni kell, hogy fazék van hatalmas, de a tepsiknek véges a felvevőképességük. nem baj, mert olyan 8 kg szilva belefér két nagy tepsibe, ebből meg 3 kg sűrű lekvár készülhet. Fontos, hogy teljesen nem szabad megtömni a tepsit, legyen helye a kifőtt szilvalének a tepsiben, mert különben a sütő alján köt ki és lehet takarítani!