Hozzávalók a sütőben sült szilvalekvárhoz
- 8 kg szilva
A sütőben sült szilvalekvár elkészítése
Ne aggódj, nem egy bonyolult folyamat az egész, mindösszesen fél óra alatt össze lehet készülni, az eredményünk pedig mennyeien finom szilvalekvár lesz cukor és tartósítószer nélkül.
A sütőben sült szilvalekvár elkészítésének nem meglepő módon az első lépése a szilvák megmosása lesz, amit rögtön követ azok kimagozása is. Innen már nem bonyolult az ügy, egyszerűen csak elő kell venni két nagyobb tepsit (vagy a mennyiségnek megfelelően lehet ez egy is), és belepakolni a félbe vágott szilvákat. Még egyszer leírjuk itt is, hogy úgy kell pakolni a tepsit, hogy legyen hely a szilva levének, ne kelljen a sütő aljára folynia, mert akkor nemcsak takarítani lehet, hanem az értékes ízes lekváralapanyagokat is sajnálni. Az elején valósággal fortyogni fog a szilva, csinálj helyet a lének! Majd ezt be kell tenni a sütőbe, ha éjszakára teszed be, akkor 120 fokra kapcsold a sütőt, ha napközben rá tudsz nézni néha, akkor mehet 150 fokon is. Érdemes 2-3 óra múlva átkavarni, de nem szükségszerű. tehát ha 2-3 óra múlva ránézel, akkor rakhatod 150 fokra addig. A szilváknak lassan kell sülniük, az a lényege a folyamatnak, hogy távozzon belőlük a nedvesség. Akkor lesz készen a sütés nélküli szilvalekvár, ha elérte a megfelelő állagot, azaz sűrű, fekete, nem folyik. Ezután már csak sterilizált, azaz kifőzött üvegekbe kell tölteni a szilvalekvárjainkat. Egy kicsit tömősen kell tenni, hogy ne maradjon benne levegő. Steril kupakot teszünk rá, majd paplanok között hagyjuk kihűlni.