Beköszöntött az ősz, ekkor már mindenki igyekszik az „őszibb” receptek felé fordulni – amik közül a jellegzetes sütőtök sem maradhat majd ki a közeljövőből! Mostani cikkünkben isteni sütőtökös, zöldséges recepteket hoztunk el, hogy kellően felkészülj Te is az őszi hangulatra!
Sajtos töltött sütőtök
Hozzávalók (4 adag)
- 1 darab kisebb sütőtök
- 4 teáskanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab vöröshagyma
- 10 dkg bacon
- 1 fej brokkoli
- 10 dkg reszelt sajt
- 10 dkg hosszú szemű rizs
- 1 darab konzerv csemegekukorica
- 2 darab paradicsom
- frissen őrölt bors, só ízlés szerint
Receptünk elkészítéséhez először mossuk meg a tököt, majd vágjuk azt félbe. Távolítsuk el annak magos belsejét, majd kaparjuk ki húsát – megközelítőleg 1 centiméter vastag réteges érdemes hagynunk a héjban, a maradékot aprítsuk fel. Locsoljuk meg a tök két részét 1 – 1 teáskanál olívaolajjal, majd sózzuk meg a feleket. 200 fokos sütőben nagyjából egy órán át süssük alapanyagunkat.
Közben hámozzuk meg a vörös- és a fokhagymát, majd vágjuk azokat finomra. Készítsük elő a többi alapanyagot is – aprítsuk fel a bacont, öntsük le a rizst, mossuk meg a brokkolit, majd szedjük azt kis rózsákra.
A megmaradt olajat forrósítsuk fel, majd pirítsuk meg rajta a bacont. Ehhez adjuk majd hozzá a hagymákat, várjuk meg még kissé megfonnyadnak. Forgassuk hozzájuk a tökhúst, majd a brokkolit – ezután adjuk hozzá a rizst is. Pirítsuk az egészet néhány percig, majd öntsük fel ételünket 200 ml vízzel. Ízesítsük azt sóval, borssal, majd fedjük le edényünket, kisebb lángon, néhányszor átkeverve nagyjából negyedórán át főzzük össze hozzávalóinkat.
Szűrjük le a konzerv kukoricát, majd keverjük a többihez a már megmosott, cikkekre vágott paradicsommal együtt. Ízesítsük őket sóval, borssal, majd töltsük masszánkat a már elősütött sütőtökbe. Szórjunk a tetejére reszelt sajtot, majd süssük nagyjából 200 fokon fél órát.
Érdemes még melegen elfogyasztani, hiszen olyankor lesz majd a legfinomabb, de hűtőben egy-két napig még eláll.